• Informacje na temat:

    dressing do sałaty

Artykuły na temat: dressing do sałaty
  • Jak robić zdrowe sałatki?

    ...1 Bądź kreatywna w ich przyrządzaniu. Zamiast popularnej sałaty masłowej czy lodowej, wypróbuj też rukolę, kawałki cykorii, roszponkę, a także szpinak....

  • Zielony śledź

    Sos przygotowany specjalnie do tej potrawy okazuje się być tak pyszny, że na pewno wykorzystam go jeszcze kiedyś, np jako dressing do sałaty. Świeży, ziołowo cytrynowy aromat idealnie skomponował się z rybą...

  • Wiosna na talerzu

    ...​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • Gotowa, by być bardziej fit? Podejmij wyzwanie i zamień jeden posiłek dziennie na sałatkę ze świeżyc

    ..., roszponka czy sałata masłowa, doskonale czują się z sosami o lekkiej konsystencji. Na dressing warto zwrócić szczególną uwagę w przypadku sałaty masłowej i roszponki, aby nie zgasić ich lekko(...) wyrazistymi. Jak dobrać sos do sałatek? Gatunki sałat różnią się konsystencją, kruchością oraz smakiem, dlatego powinno się je łączyć z różnymi rodzajami sosów. Sałaty o kruchych i grubych liściach...

  • Sałatka z awokado i czerwoną fasolą

    ...czerwonej fasolki w puszce, odsączonej i wypłukanej 150g sera feta z czarnym pieprzem, pokrojonego w kostkę 3 jędrnych i dojrzałych awokado, pokrojonych w kostkę ½ cytryny   Dressing 125ml octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 80ml oliwy z oliwek extra virgin Sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1.    Wsyp liście sałaty do dużej miski. 2.    Dodaj fasolkę, fetę oraz...

  • Daktyle. Co warto o nich wiedzieć?

    ...doskonały dodatek do sałatek i polubią się prawie z każdym składnikiem, warto więc puścić wodze fantazji. Przygotuj zieloną bazę: z liści sałaty lodowej, masłowej, roszponki, rukoli, szpinaku czy jarmużu(...) końcu dodaj pokrojone w paseczki daktyle i ulubiony dressing. Wyśmienita przekąska Szybka w przygotowaniu zachwyci największych smakoszy. Z dużych daktyli usuń pestki. Nadziej każdy serkiem kremowym...

  • Sałatkowe miseczki po 100 kalorii

    ...dressingu bazyliowego. Sałata masłowa, koper włoski, borówki i chili  Pokrój w plastry  ½ sałaty  masłowej, zerwij listki z ¼ bulwy kopru włoskiego i pokrój ją w cienkie plasterki, najlepiej na(...)Kremowy dressing bazyliowy na 3 porcje sałatki. Zmiksuj 4 łyżki jogurtu naturalnego z 1 łyżką białego octu winnego, 1 łyżeczką musztardy dijon, listkami z 4 gałązek świeżej bazylii, ¼ świeżej...

  • Wiosenne liście

    ...sałacie trochę kontrastowego koloru i uzupełniamy całość porwanymi liśćmi delikatnej sałaty masłowej. Już pięknie wygląda, brakuje tylko winegretu. Proponuję dressing na zaskakująco fioletowym(...) dressing spływa jak po kaczce, przez co wrażenia smakowe są uboższe.  

  • Sałata. Rodzaje, smak i zastosowanie

    ...sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną. Warto próbować różnych odmian i mieszać je ze sobą. Liści sałaty nie powinniśmy kroić nożem, ale rwać palcami, wyjątkiem jest jedynie sałata lodowa(...). Jeśli dodajemy sos, to w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. W przeciwnym razie liście zmiękną. Sałatę możemy krótko dusić, np. na oliwie z oliwek czy maśle, z czosnkiem, koperkiem. Duże liście sałaty...

  • Sezon na sałatę

    ...sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną. Warto próbować różnych odmian i mieszać je ze sobą. Liści sałaty nie powinniśmy kroić nożem, ale rwać palcami, wyjątkiem jest jedynie sałata lodowa(...) dodajemy sos, to w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. W przeciwnym razie liście zmiękną. Sałatę możemy krótko dusić, np. na oliwie z oliwek czy maśle, z czosnkiem, koperkiem. Duże liście sałaty...