• Informacje na temat:

    cukier rumowy

Artykuły na temat: cukier rumowy
  • Kruche rumowe tartaletki

    Posyp cukrem pudrem z kakao lub polej płynną czekoladą.

  • Rumowy keks z orzechami

    Doskonały na drugie śniadanie

  • Tort czekoladowo-rumowy

    Skrop płynną czekoladą lub posyp kryształkami soli.

  • Rewelacyjne rumowe żeberka

    ...przyprawy pięciu smaków ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Sos rumowy: kawałek imbiru (4 cm), obrany 3-4 ząbki czosnku, obrane 125 ml keczupu 60 ml ciemnego rumu 1 łyżka sosu(...) mieszając, gotuj całość na niewielkim ogniu ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Potem dopraw do smaku i dostaw na bok. Wyjmij żeberka z folii, wypędzluj sosem rumowym i sosem własnym. Potem jeszcze...

  • Ciasto ucierane ze śliwkami

    Ciasto zyska na smaku, jeśli połowę mąki zastąpisz zmielonymi orzechami. Możesz dodać aromat rumowy lub migdałowy.

  • O robieniu rozczynu: Rozczyn robimy z rozkruszonych świeżych drożdży albo drożdży suszonych, rozpuszczonych w ciepłym mleku z dodatkiem 1/10 części przesianej mąki przeznaczonej na wypiek oraz 2 łyżeczek cukru.

  • Tylko odrobina słodyczy

    Cukier coraz droższy, więc pieczmy ciasta, do których nie trzeba dodać go zbyt wiele.

  • Makowiec w duecie

    ...wyrośnie. Po tym czasie wykładamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, skórkę z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części i wałkujemy.   Masa makowa: Gotujemy wodę i zalewamy nią mak. Mielimy go 2 razy. Następnie do zmielonego maku dodajemy cukier puder, cały olejek rumowy, rodzynki i białka ubite na sztywno. Wszystko delikatnie, ale...

  • Keks bakaliowy

    Bakalie zalać rumem, odstawić na kilkanaście minut, po czym oprószyć mąką i pokroić niezbyt drobno. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku. Wlać olejek rumowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę...

  • Tęczowa pianka

    3 łyżki żelatyny rozpuścić w szklance wody. Odstawić na kwadrans, by żelatyna spęczniała. 2 jajka ubić z 1/3 szklanki cukru, dodać olejek cytrynowy i...

Dyskusje na temat: cukier rumowy
  • Re: MOZE KTOS WIE???

    masła - 15 dkg, pół szkl. cukru, pół łyżeczki soli, 2 żółtka, cukier z prawdziwą wanilią, 2 łyżki zimnej i kwaśnej, śmietany, spora szczypta soli. Nadzienie: 1.5 szkl. maku, 0.7 szkl. słodkiej śmietanki 18%, 4 czubate łyżki cukru, 3 łyżki miodu, 1 szkl. łuskanych orzechów laskowych, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, pół łyżeczki cynamonu, 2 jajka, cytryna, aromat rumowy

  • Re: Jakie ciasta na świeta?

    , dodawać po trochu cukier. Na koniec delikatnie wymieszać pianę z wiórkami kokosowymi. Ułożyć łyżką kopczyki piany (niezbyt gęsto)na pierwszym placku, nie rozsmarowując ich. WARSTWA 3: margaryna 5dag, pół szklanki cukru(może być mniej), szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia lub sody, pół szklanki mleka , pół słoika dżemu, jajo, aromat rumowy, łyżka kakao. Utrzeć margarynę z cukrem i jajem, wlać

  • Re: Z dżemem malinowym

    Przepis na pączki. 1/2 kg mąki, 5 żółtek,1/2 szkl cukru, 5 dkg drożdży, 5dkg masła,pełna szklanka mleka, 2 łyżki oleju.,zapach waniliowy lub rumowy/ parę kropel/, 1 kieliszek 30 g wódki białej lub spirytusu,marmolada lub konfitura gęsta, olej ze smalcem do smażenia,cukier puder z wanilią do posypania. Mleko mocno zagrzać. Zdjąć z gazu, dodać cukier i masło do rozpuszczenia.. Mąkę przesiać