• Informacje na temat:

    ciasto filo

Artykuły na temat: ciasto filo
  • Szpinak w cieście filo

    .... Przykryj drugą połówką ciasta, zlep dokładnie brzegi. Smaż na mocno rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Potrawę można też przygotować w piekarniku. Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do...

  • Smakołyk z ciasta filo 

    Podaj na talerzu z rukolą.

  • Pieczony ser brie z miodem i orzechami w cieście filo

    Składniki: 125 g sera brie (lub camembert) 8 szt. Orzechów laskowych, prażonych Łyżka miodu Arkusz ciasta filo 10 g masła   Pokrój ser,. Posiekaj orzechy. Rozłóż ciasto i posmaruj je olejem. Na środku umieść ser, dodaj miód i orzechy. Zawiń ciasto. Piecz 6-8 minut w temp. 200 st. C.  

  • Tarta na cieście filo

    Składniki na 6 porcji: 8 płatów ciasta filo, 1/2 szklanki roztopionego masła, 40 dag małych ziemniaków, 15 dag brokułów, 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc., 2 jajka, 3 łyżki serka mascarpone, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 garść migdałów, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Ziemniaki wyczyść myjką albo ostrym nożem zeskrob z nich skórkę. Starannie umyj. Włóż do garnka, zalej wodą...

  • ​Tartaletki z kaczką w cieście filo

    ..., a większość sosu odparuje. Uformuj z ciasta filo niewielkie miseczki i piecz aż będą chrupkie. Pokrój mięso jednego kaczego udka na drobne kawałki, a drugie kacze udko pokrój w plastry. Posmaruj dno wszystkich miseczek z ciasta filo odrobiną sosu Hoisin. Na wierzch połóż drobno pokrojoną kaczkę. Przykryj plastrem kaczego mięsa. Udekoruj dymką pokrojoną w cienkie paseczki. Przepis pochodzi...

  • Ciasto na oliwie z cukinią i bryndzą

    ...sprawi, że ładnie rozdzieli się ono na warstwy i będzie podobne do ciasta filo. Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu, możesz kupić gotowe ciasto filo.  Przepis pochodzi z książki Dominiki(...) i pożywne. Rozgrzej piekarnik do 175°C (155°C termoobieg). Najpierw zagnieć ciasto. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj oliwę, wino i wodę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w folię i odstaw...

  • Ciasto z legendami

    ...chętnie sięgają również po produkty upieczone z odmian tego przysmaku. Ciasto francuskie czy kaszubskie? Ze względu na nie do końca sprecyzowane autorstwo przepisu, geneza tego specjału obrosła(...) przypominający dzisiejszego croissanta. W historii tego popularnego wyrobu swój ślad odcisnęli także Kaszubi. Zgodnie z ich legendą, miejscowe ciasto tzw. listkowe, zostało upowszechnione na całym świecie...

  • Ostatnie szparagi z ricottą i ciastem filo

    Filo, to śródziemnomorska specjalność jak i płaty ciasta Brick… można w tej recepturze je stosować zamiennie… albo użyć naszych, rodzimych naleśników. Polecam…

  • ...lekkostrawna potrawa, wegetariańska,Wyśmienite chrupiące krewetki zawijane w cieniutkie ciasto filo, wraz z ziarnami sezamu to moje ulubione danie lub przekąska. Podawane z samym sosem sojowym lub z dodatkiem soku z limonki, miodu i rozmarynu.

  • Wyśmienite chrupiące krewetki zawijane w cieniutkie ciasto filo, wraz z ziarnami sezamu to wykwintne danie lub przekąska...

Dyskusje na temat: ciasto filo
  • Ciasto filo

    Podpowiedzcie drodzy Smakerowicze gdzie mozna kupic ciasto filo.Mieszkam w malej miescinie i ilekroc pytam o to ciasto to patrza na mnie jak na kosmonaute.Pozdrawiam!

  • Re: Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

    Sorki , ja nie tutejszy .... czy ktos podpowie mi co to jest ,,ciasto filo,,

  • Ciasto filo....?

    Czy robil ktos moze cos z ciasta filo?wiem ze ciasta typu francuskie sa bardzo kaloryczne, jak zrobic dobra potrawe, np. koszyczki z takiego ciasta, sakiewki czy tarte zeby byla dobra, malo kaloryczna i warzywna(jestem wegetarianka). Planuje zrobic cos z tego cista dla siebie i siostry chcialabym ja zaskoczyc, ale zeby nam smakowalo i nie poszlo w ... ;) Z gory dziekuje

  • Re: Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

    Ciasto filo to chyba jedno z najsmaczniejszych , choć również najtrudniejszych do wykonania ciast. Przypomina cienkie płatki papieru. Można je wykorzystywać do deserów na słodko, ale jest też używane do wytrawnych wypieków . Nie jestem pewien ale na 95% pochodzi z Grecji , na 5% obstawiał bym Turcję .

  • Re: Ciasto filo

    W dużych miastach też przeważnie patrzą jak na kosmonautę :) jedynym miejscem, gdzie widziałam ciasto filo była sieć sklepów "Kuchnie świata"...

  • Re: Sajgonki z piekarnika z mięsem na ostro

    ciasto filo, są to bardzo cieniutkie arkusze ciasta. Bywa w hipermarketach.

  • Re: Ciasto filo....?

    cisto filo składa się tylko z mąki, oleju i wody więc bardzo łatwo zrobić je samemu w domu ale można też kupić gotowe plastry. Polecam ci zrobić samosy to indyjskie sakiewki właśnie z ciasta filo z dowolnym farszem mięsnym bądź wegetariańskim, nie mam jeszcze dodanego przepisu ale tutaj możesz zobaczyć krok po kroku jak się robi samosy. http://www.youtube.com/watch?v=fW-T7OAyRn4&feature=related

  • Re: Polędwica w chrupiącym cieście

    I ciasto filo? Rozwałkować?! Czy autor tych wypocin widział kiedykolwiek ciasto filo? Do polędwicy a la Wellington tylko ciasto francuskie!

  • Re: Ciasto filo....?

    Paczuszki ze szpinakiem /ok. 8 sztuk/ 1 duża cebula 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 2 ząbki czosnku ok. 250 g ciasta francuskiego (ciasto jest zwykle pakowane po 250-300 g, możemy zużyć całość(...) krótko, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i ew. gałką muszkatołową. Dodać ser/śmietanę i bazylię. Piekarnik nagrzać do 210 st C. Ciasto rozwinąć i pokroić na kwadraty. Nakładać nadzienie

  • Re: Polędwica w chrupiącym cieście

    No tak, oczywiście francuskie. Z filo też dałoby radę coś dobrego zrobić, ale serio?! Rozwałkować?! Widział autor kiedyś ciasto filo?