• Informacje na temat:

    ciasto do pizzy włoskiej

Artykuły na temat: ciasto do pizzy włoskiej
  • Światowy Dzień Pizzy w Twojej kuchni z marką WINIARY!

    Pizza to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać, ani nie trzeba nikogo do niej zachęcać. Nie każdy jednak wie, że 9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji marka WINIARY zachęca do przygotowania bliskim prawdziwej włoskiej uczty. Zainspiruj się poniższymi pomysłami i spróbuj stworzyć wspólnie z rodziną własną, oryginalną pizzę bez wychodzenia z domu!

  • Komputerowy wzór pizzy

    Naukowcy z Irlandii wykorzystali najnowsze zdobycze techniki - elektroniczne skanery, skomplikowane oprogramowanie komputerowe i cyfrowe aparaty fotograficzne, by opracować perfekcyjny model pizzy, oczywiście z matematycznego, a nie kulinarnego punktu widzenia.

  • Właściciel włoskiej trattorii Il Caminetto w Warszawie...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    Książkę Bartka Kieżuna chłonie się wszystkimi zmysłami. To Italia do zjedzenia, patrzenia i słuchania (fascynujących opowieści z podróży). Widać w niej rękę antropologa i pasjonata włoskiej kuchni. Estety i gawędziarza. Miłośnika sztuki i poszukiwacza oryginalnego smaku. Kucharza z żyłką bibliofila i ciekawskiego turysty.

  • Pizza obchodzi urodziny

    Już Egipcjanie doceniali smak płaskiego, okrągłego placka, który spełniał funkcję płatniczą. Rzymianie ciasto zaczęli doprawiać ziołami i przyprawami oraz serem. W XVII wieku do składników dorzucono rybę, a potem Włosi wykorzystali smak pomidora i tak drożdżowy spód przechodził rożne metamorfozy, aby stać się symbolem popkultury.

  • Podróże marzeń. Słoneczna Liguria

    .... W knajpkach zjemy narodowe włoskie dania: pizzę i spaghetti. Jednak warto pójść w ślady miejscowych i zamówić foccacio. Jest to ciasto z pizzy podawane z oliwą i ziołami. Proste i pyszne.  Ile to kosztuje...

  • Pizza nowojorska – najlepsza pizza na świecie?

    ...nowojorskiej pizzy jest klasyczna pizza neapolitańska. Przypomnijmy: ciasto na pizzę neapolitańską składa się wyłącznie z włoskiej mąki typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanki tych dwóch), naturalnych drożdży neapolitańskich lub drożdży piwnych, soli i wody. Do zrobienia pizzy w stylu nowojorskim wykorzystuje się nieco poszerzoną recepturę: ręcznie wyrabiane ciasto zwykle zawiera także oliwę i cukier. Trochę...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...słodko Mówi się, że wielbiciele pizzy dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają słodkie dodatki i takich, którzy za żadne skarby nie pozwolą, by ananas z brzoskwinią znalazły się na ich(...) połączenia. Pozbądź się całkowicie wszelkich tradycyjnych dodatków. Sos pomidorowy zamień na płynną, gęstą czekoladę, którą pokryjesz spód pizzy. Zamiast ostrej papryki i aromatycznych przypraw, dodaj...

  • ...na odrobinie oliwy, a potem wykorzystajmy do obiadu lub jako farsz do pizzy czy na zapiekanki. Można też dodać do nich nieco żółtego sera, zawinąć wszystko w naleśniki i zapiec w piekarniku. Zrób(...) – to świetny pomysł na tanią, pełną witamin kolację. Sama upiecz ciasto Nie kupujmy gotowego ciasta, bo domowe jest nawet trzykrotnie tańsze. Korzystajmy z obfitości malin, moreli, jagód i sami pieczmy...

Dyskusje na temat: ciasto do pizzy włoskiej
  •   Re:  Ciasto na pizze

    Pracowałam kiedyś we włoskiej pizzerii u najprawdziwszych Włochów...W życiu nie jadłam lepszej pizzy. A ciasto...bardzo proste. Proporcje "na oko"...1 kg mąki, 10 dag drożdży, odrobina soli, ciepła woda i trochę oliwy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i zagniatmy "rzadkie" ciasto. Lepiej dosypać mąki, niż do twardego zakalca dolewać wody. Pod koniec dolać 1-2 łyżki oliwy. Wtedy ciasto jest gładkie

  •  Re:  Ciasto na pizze

    Pizza to potrawa włoskiego pochodzenia, więc myślę, że prawdziwa pizza to pizza na cieście opartym na przepisie włoskim. Jako miłośniczka Włoch, włoskiej kultury i kuchni przywiozłam sobie z Włoch swego czasu książkę kucharską. Poniżej podaję przepis na ciasto właśnie z tej książki: 400 gr mąki, 25 gr. drożdży piwnych, olej, sól. Wysypać mąkę, dodać sól i olej, zrobić dołek i wlać drożdze

  • Re:  Ciasto na pizze

    Najlepszy przepis na pizzę ze wszystkich moich wypróbowanych: 60 dkg. mąki, 1 szklanka ciepłej wody,5 dkg. utartego sera żółtego, 5 dkg.drożdży, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka przypraw do pizzy (dań kuchni włoskiej), 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich. Wszystko zagnieść. Smacznego:)

  • Re: pizza

    Sama nie robiłam nigdy pizzy, kilka razy tworzyła ją moja mama z niezłym efektem, ale główną jej zaletą była ogromna ilość sera, którego nikt nie skąpił (w przeciwieństwie do wspomnianych już sieciówek). Mimo to zdecydowanie wolę cieniutkie ciasto i niezbyt dużą ilość intensywnie smakujących składników, skropionych oliwą :) i takie coś można zjeść tylko w dobrej włoskiej knajpie, na szczęście

  • Re: Sekret udanej domowej włoskiej pizzy tkwi w... kamieniu?

    Sekretem sa: maka typu 00, ciasto wyrobione dzien wczesniej i bez walkowania, pieczenie w temperaturze 480 do 500 stopni. Samo ciasto wyrabia sie okolo 40 minut... Oryginalna pizza Napoletana we Włoszech robiona piecze sie okolo poltorej minuty:-)

  • Re: Sztuka odejmowania

    trudno się z tobą nie zgodzić, nie mniej jednak fani włoskiej pizzy wychodzą z założenia, że ciasto jest dobre, bo dlaczego ktoś miałby robić pizzę na niedobrym cieście, zrobienie pizzy na(...)? Możesz sobie jeść ten placek z mięsem i serem, który nazywasz pizzą i polewać go czym tam sobie zechcesz, ale kiedy mówimy o prawdziwej włoskiej pizzy, tak różnej od tego co znamy z sieciówek, nie może

  • Re: Światowy Dzień Tiramisu

    ponieważ Polski gust jest podobny to większość pizzerii próbuje robić coś w stylu Pizzy Hut, a próbując robić coś w stylu włoskiej pizzy też im zbytnio nie wychodzi. Za to w Grecji miałem przyjemność spróbować Pizzy prosto z pieca opalanego drewnem, dość bogate składniki, ciasto raczej grube - poezja smaku. Jedna z najlepszych pizz jakie jadłem w życiu. W Polsce jest mnóstwo pizzerii gdzie proponują