• Informacje na temat:

    bliny

Artykuły na temat: bliny
  • ​Bliny polskie

    Bliny podane nawet z samą kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem czy tradycyjnie - zanurzone w gorącym maśle - zapewnią nam pyszną kolację.

  • Bliny: Hit kuchni rosyjskiej

    Przegotowanie: Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać cukier, sól, żółtka i obie mąki. Wyrobić ciasto, odstawić w cieple do wyrośnięcia. Potem połączyć z...

  • Bliny z pastą ze śledzia i ostrą papryczką.

    Mini bliny z pastą ze śledzia i ostrą papryczką.

  • Rosyjskie bliny z łososiem

    ...rozgrzać olej. Nabierać po łyżce ciasta i wlewać na olej. Smażyć cienkie, placuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe bliny przybrać plasterkami łososia, śmietaną i kawiorem. Można też maczać je...

  • ...... bliny cioci Jani przypomnialy mi ostatnie przed matura wakacje ... jezdzilam do moich cioc prawie co roku ... ale w tamte wakacje bylam juz traktowana,...

  • Zuza Zak: "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"

    ...zatem pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami. Prosta polska kuchnia, w której wykorzystuje się sezonowe...

  • Kupisz ją w każdym, nawet najmniejszym sklepiku. Ale jak wybrać tę najbardziej odpowiednią do klusek lub ciast? Oto kilka porad! Pszenna: luksu sowa dobra do wszelkich wypieków, pierogów, racuchów. Krupczatka jest znakomita zwłaszcza do kruchych ciast, poznańska do wyrobu makaronów, a wrocławska – do omletów i naleśników. Gryczana: sprawia, że bliny albo naleśniki zyskują brązową barwę...

  • Sejny. Miasteczko o barwnej przeszłości

    ...się w restauracji Litewskiego Domu Kultury. W karcie są takie specjały jak bliny ze śmietaną czy rosół z kołdunami. Miejsce to słynie z kresowych specjałów, stąd latem trudno o wolny stolik. Inaczej...

  • Kuchnia POLSKA w nowej odsłonie

    ...książce zatem pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami. Prosta polska kuchnia, w której wykorzystuje się...

  • Kuchnia rosyjska

    Bliny z kawiorem Składniki na 4 porcje: 20 g drożdży Pół łyżeczki cukru 25 g mąki gryczanej 100 g mąki 1 jajko ¼ łyżeczki soli 200 g kwaśnej śmietany 2  łyżki masła 4 łyżki(...) i smażyć bliny z obu stron. Podawać ciepłe (można skropić roztopionym masłem). Do tego podawać kawior i pozostałą śmietanę, dekorować koperkiem.  Pielmieni - syberyjskie pierożki  Składniki: 400

Zdjęcia na temat: bliny
Wideo na temat: bliny
Dyskusje na temat: bliny
  • Re: Kuchnia rosyjska

    Nie jestem przekonana, że SZUBA (też ją mam w swoich przepisach :-)) jest rosyjska... dostałam kiedyś ten przepis od kolegi z Bałkanów;) Natomiast BLINY -placki z mąki gryczanej lub mieszanej są jak najbardziej ruskie:) Najlepsze z kawiorem, posiekanym jajkiem i gęstą śmietaną...mmmhhmmhmm :)))

  • Re: ​Bliny polskie

    Przede wszystkim to przepis na racuchy, a nie na bliny. Po rosyjsku naleśniki to bliny, a racuchy to są oładja lub zdrobniale oładuszki :)

  • Re: Kuchnia rosyjska

    i ostrym sosem kabul 6)kulebiaki sporządzane z ciasta drożdżowego lub francuskiego z nadzieniem z kapusty ,drobno siekanych grzybów i ryżu,ryb,jaj gotowanych na twardo 7) bliny ,czyli pewnego rodzaju(...) laskowego ,przykryć ciastem,wykrawać mała foremką.Gotować we osolonej wodzie przez parę minut.Podawać z bulionem,czystym barszczem lub polane masłem. B)Bliny gryczane Składniki na 5 porcji : mąka

  • Re: ​Bliny polskie

    Bliny z kawiorem to polskie danie...no po prostu padłem. Równie polskie, co samochód Wołga, zupa ucha czy też bałałajka...

  • Re: ​Bliny polskie

    Dzien bez przeczytania przepisu "stylowego" to dzien stracony. Od kiedy to bliny sa polskie? Ta brzmi tak jakby napisac: polskie knedliki.

  • Re: ​Bliny polskie

    Na Wileńszczyźnie "bliny" to takie grube naleśniki smażone na zakwasie z odrobiną sody i chyba serwatki. Miały takie dziurki jak żółty ser. Gdy bywałem tam u rodziny jedliśmy bliny prawie na każde śniadanie. Miejscowi jedli maczając w tłuszczu ze stopionej słoniny ze szczypiorkiem. Jako dziecko wolałem na słodko - ze śmietaną i cukrem. Były pyszne !

  • Re: Bliny: Hit kuchni rosyjskiej

    Bliny robi się z mąki GRYCZANEJ!!!

  • Re: Bliny: Hit kuchni rosyjskiej

    Pyszne bliny ziemniaczane https://youtu.be/t-p7p4IqTcg

  • Re: Bliny: Hit kuchni rosyjskiej

    Naprawdę polecam bliny. Ja uwielbiam, odkąd poznałam ten smak kilka lat temu bliny konkurują z moimi ukochanymi pierogami, a to naprawdę jest trudne zadanie, bo pierogi są moją miłością.

  • Re: ​Bliny polskie

    Polacy mieszkali i niektórzy nadal mieszkają na wileńszczyżnie, więc rodacy z tych okolic od wieków je znają.