• Informacje na temat:

    barwniki spozywcze

Artykuły na temat: barwniki spozywcze
  • Jakie barwniki spożywcze mogą powodować kłopoty ze zdrowiem?

    Często nie zdajemy sobie sprawy, że barwniki spożywcze są dodawane niemal do wszystkich produktów, które jemy na co dzień – od chleba po wędliny. Podpowiadamy, których należy unikać.

  • Szkodliwy barwnik E 171?

    Jest w szeregu produktów, m.in. lukrze, lodach, serkach topionych, a także gumach do żucia i pastach do zębów. To ditlenek tytanu - E 171, niedawno uznany za bezpieczny. Batalia o jego stosowanie w żywności może zacząć się znowu.

  • Czarna lista

    Zwracać uwagę na dodatki: barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku, substancje słodzące itp. Niektóre z nich, spożywane często, w nadmiarze, mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Są to m.in: E 104 - żółcień chinolinowa (jest np. w galaretce w proszku, lodach, napojach gazowanych) E 151 - czerń brylantowa (np. w ciastach w proszku, sosach, ajerkoniaku) E 210 - kwas benzoesowy (np. w napojach...

  • ...kosmetyków i barwnikiem bawełny.

  • Wymieszaj szklankę cukru ze szczyptą barwnika spożywczego, dolej łyżkę wody. Wilgotną cukrową masą napełniaj plastikowe foremki na lód....

  • Wsyp do miski szklankę cukru, dodaj szczyptę barwnika spożywczego, dolej łyżkę wody. Mieszaj tak długo, aż składniki się połączą. Wilgotną cukrową masą...

  • Chcesz, by poczęstunek był wprost idealny? Zawczasu pomyśl o tym, co i jak podasz na nakryty białym obrusem stół. A może ciasto, polane... roztopioną białą czekoladą, zabarwioną na zielono barwnikiem spożywczym?

  • Oświetlenie, które wprowadza w błąd

    Barwa produktu jest jednym z czynników, które bierzemy pod uwagę, zanim podejmiemy decyzję o zakupie. Dotyczy to zwłaszcza artykułów spożywczych (choć nie tylko).

  • ..., biksyna natomiast jest barwnikiem rozpuszczalnym w tłuszczach, norbiksyna rozpuszcza się w wodzie. Co ciekawe, biksyna i norbiksyna należą do karoteinoidów, tak jak beta-karoten. Używane są jako barwniki...

  • Z czego zrobione są podpaski i tampony, których używasz?

    ..., którymi nasączone są podpaski i wkładki, substancje zapachowe i barwniki kolorowych nadruków, które są najsilniejszymi znanymi alergenami - wyjaśnia dr n. med. Ewa Kurowska, specjalistka w zakresie...

Zdjęcia na temat: barwniki spozywcze
Wideo na temat: barwniki spozywcze
  • Jakich substancji unikać w produktach spożywczych?

    Jedzenie wpływa na to, jak się czujemy, jak pracujemy, a nawet na to, jak wyglądamy. Dlatego bardzo ważne jest, aby sprawdzać skład kupowanych produktów. W napojach, sokach i wodzie należy unikać różnego rodzaju cukru, aromatów, barwników i regulatorów kwasowości. Słodycze nie powinny zawierać takich dodatków jak: E476, utwardzonego tłuszczu, karagenu, syropu glukozowo-fruktozowego. O czym jeszcze należy pamiętać? (Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. Agencja TVN)

  • Nie każde "E" to twój wróg

    Litera "E" na etykiecie produktu spożywczego i towarzyszący jej numer kojarzą się głównie z niezdrowymi konserwantami. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki lub przeciwutleniacze. (Agencja TVN)

  • Kurkuma. Jakie ma właściwości?

    Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafran indyjski lub ostrzyż długi. Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina. Kurkuma wykorzystywana jest głównie jako przyprawa. Dodajemy ją w niewielkiej ilości do potraw. 1 g kurkumy to aż 20 mg potasu i 0,45 mg cynku. Na opakowaniach produktów spożywczych kurkuma ma oznaczenie E100. Jest naturalnym dodatkiem stosowanym w produktach spożywczych jako barwnik oraz konserwant. Kurkuma ma swoje...

Dyskusje na temat: barwniki spozywcze
  • Re: Czy używacie barwników do żywności?

    ja dodaje barwniki spozywcze w plynie do dekorowania ciast, wystarcza 1-2 kropelki, one sa bezsmakowe wiec nie zmieniaja smaku

  • Re: Czy używacie barwników do żywności?

    BARWNIKI SPOZYWCZE SĄ PRODUKOWANE NA BAZIE NATURALNYCH SKŁADNIKÓW WIĘC DODANIE JEDNEJ CZY DWU KROPLI DO KREMU NAPEWNO NIE ZASZKODZI ANI NIE ZEPSUJE SMAKU POTRAWY. NATOMIAST DODANIE WYWARU ZE SZPINAKU ALBO BURAKA DO MUFFINEK SPOWODUJE , Ż CIASTO OWSZEM BĘDZIE MIAŁO KOLOR ALE I SMAK RÓWNIEŻ DODANEGO SKŁADNIKA. TAK, ŻE POWSTANĄ MUFFINKI BURAKOWO WANILIOWE. WIĘKSZOŚĆ DOBRYCH LODZIARNI

  • Re: Jakie barwniki spożywcze mogą powodować kłopoty ze zdrowiem?

    Kiedys zywnosc i produkty nie tylko spozywcze byly produkowane na zgodnosc z polska norma,ktora okreslala z czego i sklad wszystkich dodatkow w wyrobie. Byly normy polskie, zagraniczne i branzowe. Tam bylo okreslone ile czego moze byc w wyrobie?