• Informacje na temat:

    agrest

Artykuły na temat: agrest
  • Zapomniany agrest

    Trochę zapomniany, króluje w przetworach, ale nie tylko. Agrest jest przede wszystkim najzdrowszym z owoców!

  • Odżywczy agrest

    Agrest ma cierpko-słodki smak, zawiera dużo witamin, zwłaszcza C i beta-karotenu.

  • Agrest kontra zmarszczki

    Agrest znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Jest bowiem doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Ponadto dzięki pektynom, kwasom organicznym oraz niskiej kaloryczności (100 g owoców to tylko 41 kcal) jest doskonałym składnikiem diety odchudzającej.

  • Agrest oczyści i ujędrni

    Maska ujędrniająca. Zmiksuj pół ogórka, łyżkę jogurtu, pół kubka oczyszczonego agrestu i sok z połowy cytryny. Jeśli konsystencja maski będzie za rzadka, dodaj nieco mąki kukurydzianej. Nałóż na twarz na 10 minut. Zmyj ciepłą wodą.  Maseczka oczyszczająca. Szklankę dojrzałych owoców agrestu starannie oczyść z szypułek, wrzuć do wysokiego pojemnika, dodaj trzy łyżki gęstej śmietany 36 proc...

  • Ostatnio jest owocem trochę niedocenianym. Najbardziej lubimy agrest w pełni dojrzały. Jest wtedy słodki jak miód i stanowi smakowitą przekąskę. Ale swoich amatorów ma też agrest wpółdojrzały – kwaśny, z twardą skórką. Idealnie nadaje się do przetworów. Najlepszy jest tu agrest nie w pełni dojrzały. W kompotach łatwiej się rozgotowuje. Inne przetwory z agrestem w roli głównej, które możemy...

  • ...i z czerwonej, można z niej zrobić pyszną nalewkę lub winko. CZARNA PORZECZKA Ma wyrazisty smak; doskonała na surowo, do kremów, ciast, tart, lodów, na koktajle, dżemy, konfitury. CZERWONY AGREST Smaczny na surowo, znakomity też na dżem (np. do naleśników). ŻÓŁTY AGREST Pyszny na surowo, w przetworach, a także np. w sosach do mięs. ZIELONY AGREST Kwaskowy, świetny na surowo, do babeczek i ciast...

  • Śląska szpajza cytrynowa z konfiturą z agrestu i biszkoptem rodzynkowym

    ...i rozpuszczoną żelatynę, uprzednio ją hartując poprzez połączenie z odrobiną masy. Konfitura ze świeżego agrestu Świeży agrest umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Na patelni skarmelizować cukier i dodać miód, następnie dorzucić pokrojony agrest, lekko podsmażyć przez około 5 minut, później dodać sok z cytryny. Jeżeli będzie taka konieczność, można zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną...

  • Ciasta z agrestem

    Sok i inne dodatki Sok z agrestu Sok z agrestu najlepiej robić w sokowniku. Wówczas ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Ze względu na wysoką zawartość pektyn w agreście wyciskanie soku na zimno nie daje tak dobrych rezultatów. Otrzymany metodą parowania sok nie wymaga już pasteryzacji. Domowe rodzynki Dojrzały agrest oczyszczamy z pestek i szypułek, a następnie suszymy w lekko...

  • Chińska actinidia, zwana inaczej chińskim agrestem, sławę zaczęła zdobywać dopiero po przywiezieniu jej do Nowej Zelandii. Owoce tej rośliny plantatorzy z Nowej Zelandii nazwali... kiwi.

  • W lipcu dojrzewają morele, porzeczki, wiśnie, agrest, jagody, mirabelki, groszek, fasolka szparagowa, ogórki....

Zdjęcia na temat: agrest
Wideo na temat: agrest
  • Pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku

    Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" do swoich przepisów wykorzystał bób. Kucharz przygotował: ciasto drożdżowe z agrestem i porzeczkami, pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku, kurczaka kukurydzianego z sałatką z bobu oraz zupę ziemniaczaną z bobem.(Dzień Dobry TVN)

  • Świeża i zdrowa kuchnia sezonowa. Jakie potrawy przygotował Julian Karewicz?

    Kucharz i grill master Julian Karewicz przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ciekawymi połączeniami różnych składników. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: podwędzany twaróg z solanki z miodem lipowym, rzodkiewkami i krwawnikiem, smażony schab z młodymi ziemniakami, sosem z maślanego agrestu, agrestowo-tymiankowym gąszczem i kwiatami szczypiorku, a także rabarbar pod kruszonką

  • Idealne dania na majowy piknik

    Uczestnik programu "MasterChef" Adam Kozanecki przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania idealne na majowy piknik. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: krucha tarta z agrestem, serem i szparagami, majowa łąka z malinowym akcentem oraz biszkopty z porzeczkami w obłokach. (DDTVN/x-news)

Dyskusje na temat: agrest
  • Re: Jaki jest wasz ulubiony smak jogurtu

    Dobre, tanie i oryginalne jogurty w Biedronce (robione przez Bakomę) o smaku mango, limonki/papai, czarnej porzeczki, agrest, rabarbar i smakowe np. suszona śliwka/piernik

  • Re: Agrest oczyści i ujędrni

    Kto to widział tak agrest marnować!

  • Re: DŻEMY

    Ja lubie wlasnie takie polaczenia. Juz pisalam tu w ktoryms watku,ze moja babcia robila wspaniale kompty z czeresni i agrestu.Mdlawe,ale wyraziste w smaku czeresnie mialy podkreslony smak,przez wrzucony cierpki agrest. Dlatego wierze w wyjatkowy smak Twojego przypadkowego odkrycia.Jesli wystarczy mi czasu:)to wyprobuje tez to polaczenie! Pozdrawiam!

  • Re: Agrest oczyści i ujędrni

    Agrest uwielbiam, ale jeść. Wyjdzie bardziej zdrowo niż miałabym to sobie nakładać na gębę..

  • Re: swieza makrela-pomocy

    jedna prawda w tym wszystkim, jak Ci Grek, francuz i cala reszta wyfiletuje rybe:) to dostaniesz luski i pletwy:) a reszte puszcza do obiegu ponownie:) nie pozostanie Tobie nic wiecej do pochwalenia smaku jak agrest hihi:) oj nie tylko Polak kombinuje:)

  • Re: Agrest oczyści i ujędrni

    Toz to grzech tak marnowac te wspaniale owoce. W zeszlym roku zrobilem naleweczke z agrestu. Juz dzis smak i zapach budzi zachwyt a jak dojrzeja tak za dwa, trzy lata to bedzie poezja.

  • Re: Idziemy na jagody jagody:),jakie dania z jagód lubicie?

    zgodnie z Wikipedią : "Przykładem roślin wykształcających jagody są liczne gatunki uprawne m.in.: pomidor, cytryna, pomarańcza, banan, porzeczka, agrest, winorośl, borówka brusznica, borówka czarna (pospolicie nazywana jagodą lub czarną jagodą)." ciekawe ......... czyli jagoda nie jest gatunkiem rośliny tylko rodzajem owocni :) czy jakoś tak :) hehe

  • Re: Agrest kontra zmarszczki

    cytryna nie usuwa przebarwień a wciska się agrest:)

  • Re: Owoce leśne

    JESTEM WEGETARIANKĄ WIĘC JAK PRZYCHODZI LATO I OWOCE TO DLA MNIE RAJ. JEM WSZYSTKIE POD KAŻDĄ POSTACIĄ .W PIEROGACH .WIŚNIE JAGODY DODAWANE DO CIASTA,KLUCHY Z MALINAMI I ZE SMIETANĄ.I OCZYWIŚCIE BEZ NICZEGO. , NA ZASADZIE PODJADANIA RZED TELEWIZOREM . NAWET TERAZ PISZĄC DO WAS JEM AGREST / WCZEŚNIEJ BYŁO CIASTO/ TAK,ŻE OWOCE POLECAM. TO SAMO ZDROWIE.

  • Re: Agrest oczyści i ujędrni

    A ja myslałem że saunę i siłownię a nie żadne SPA.