Zapomniane polskie specjały

Raki – najpopularniejszym sposobem ich przyrządzania było duszenie z koprem, masłem, śmietaną i solą.

Czernina – to zawiesista zupa o kwaśno-słodkim smaku i korzennym zapachu. Ugotowana z kaczego mięsa, do którego dodawano kaczą krew wymieszaną z octem, mąką oraz suszonymi śliwkami.

Reklama

Legumina – przepis opierał się na połączeniu mąki i mleka lub mąki, wody i owoców.

Suflet – przygotowywano go z utartych żółtek oraz ubitej piany z białek, z dodatkiem owoców albo warzyw.

Andruty – w ich składzie znajdowała się najdelikatniejsza mąka pszenna i jajka. Były świetnym dodatkiem do deserów.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • "W czasie deszczu dzieci się nudzą, to ogólnie znana rzecz" - tak, nie bez racji, śpiewała przed laty w Kabarecie Starszych Panów Barbara Krafftówna. Właśnie dlatego letnie wakacje w... więcej