Z czym podawać cykorię?

Zdjęcie

Zielona cykoria ma więcej goryczy niż żółta /123/RF PICSEL
Zielona cykoria ma więcej goryczy niż żółta
/123/RF PICSEL

Gorzkawo-orzechowa nuta cykorii dosko nale komponuje się z se rami, zwłaszcza tymi o wyraźnym i ostrym smaku. Aromat warzywa podbijają orzechy włoskie.

Większe listki, a także całe sztuki można faszerować mięsem, ryżem, innymi warzywami oraz owocami (np. świeżymi gruszkami), a następnie zapiekać lub podawać na zimno jako oryginalną przystawkę.

Reklama

Za każdym razem należy jednak pamiętać, by usunąć z cykorii piętkę. To właśnie w niej kryje się najwięcej goryczy. Doprawiając cykorię, warto natomiast sięgnąć po przełamującą smak cytrynę i po cukier.

Jak kupować cykorię?

Kupując to warzywo pamiętaj, że cykoria o zielonym zabarwieniu ma znacznie więcej goryczy niż żółta.

Do zapiekania wybieraj zwarte główki, luźniejsze przeznacz na surówkę, sałatkę lub inną zimną przystawkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Czy sardynki są zdrowe?

    Ta niewielka, srebrzysta rybka z gatunku śledziowatych na południu Europy może osiągać nawet 20 centymetrów długości. więcej