Z czym podawać cykorię?

Zdjęcie

Zielona cykoria ma więcej goryczy niż żółta /123/RF PICSEL
Zielona cykoria ma więcej goryczy niż żółta
/123/RF PICSEL

Gorzkawo-orzechowa nuta cykorii dosko nale komponuje się z se rami, zwłaszcza tymi o wyraźnym i ostrym smaku. Aromat warzywa podbijają orzechy włoskie.

Większe listki, a także całe sztuki można faszerować mięsem, ryżem, innymi warzywami oraz owocami (np. świeżymi gruszkami), a następnie zapiekać lub podawać na zimno jako oryginalną przystawkę.

Reklama

Za każdym razem należy jednak pamiętać, by usunąć z cykorii piętkę. To właśnie w niej kryje się najwięcej goryczy. Doprawiając cykorię, warto natomiast sięgnąć po przełamującą smak cytrynę i po cukier.

Jak kupować cykorię?

Kupując to warzywo pamiętaj, że cykoria o zielonym zabarwieniu ma znacznie więcej goryczy niż żółta.

Do zapiekania wybieraj zwarte główki, luźniejsze przeznacz na surówkę, sałatkę lub inną zimną przystawkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Sposoby na kłopoty z butami

    W drodze na spotkanie zabłociły ci się buty? Przetrzyj je chusteczkami dla niemowląt. Nie zniszczą skóry i ją nabłyszczą, bo nasączone są oliwką. Jak uporać się z innymi „obuwniczymi niespodziankami”? więcej