Sprawdzone sposoby na ryż

Zdjęcie

Do gotującego się ryżu dobrze jest dodać odrobinę masła. /123/RF PICSEL
Do gotującego się ryżu dobrze jest dodać odrobinę masła.
/123/RF PICSEL

✓Zanim wsypiesz ryż do wrzątku (musi go być dwa razy więcej niż ryżu), płucz go wielokrotnie pod bieżącą wodą. Następnie połącz z wrzątkiem, dodaj sól, gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.

✓Ryż biały długoziarnisty przechowuj w takim miejscu, by nie miał dostępu do aromatycznej żywności, gdyż łatwo przechodzi zapachami.

Reklama

✓Jeśli chcesz, by ryż miał intensywny żółty kolor, możesz dodać do wody pod koniec gotowania kilka nitek szafranu lub kurkumę.

✓Wszystkie potrawy możesz przygotować z ryżu pełnoziarnistego lub dzikiego. Pamiętaj jednak, że te rodzaje ryżu gotuje się dłużej.

✓ Do gotującego się ryżu dobrze jest dodać odrobinę masła, oleju lub oliwy z oliwek. Dzięki temu ryż będzie aksamitny, kremowy i nie będzie się sklejał.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Co robić, by oddychać świeżym powietrzem?

    Skażone rujnuje nasze zdrowie. Ponad 95 procent zanieczyszczeń powietrza w Polsce pochodzi z domowych kominów i samochodowych spalin. więcej