Sprawdzone sposoby na pyzy, kopytka i knedle

Zdjęcie

Knedle ze śliwkami /123/RF PICSEL
Knedle ze śliwkami
/123/RF PICSEL

✓ Najsmaczniejsze są knedle ze świeżymi truskawkami lub śliwkami. Ale poza sezonem możesz je zrobić z owocami mrożonymi lub z puszki.

✓ Każdy rodzaj klusek możesz przechować na następny dzień. Po ugotowaniu przelej je odrobiną oleju, by nie posklejały się w misce.

Reklama

✓ Kluski z ziemniaków gotuj partiami w osolonej wodzie. Nie będą się sklejać, jeśli dodasz odrobinę oleju i wymieszasz drewnianą łyżką.

✓ Kopytka możesz przygotować z dodatkiem ziół, z rozdrobnionym szpinakiem, utartą dynią, burakami lub białym serem.

✓ Do zrobienia pyz z surowych ziemniaków wybieraj te bardziej mączyste, w których jest mniej soku. Mocno je odcedź, najlepiej w lnianej ściereczce. Jeśli pyzy chcesz zrobić za kilka dni, możesz takie ziemniaki zamrozić.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Czyste szkło bez chemii

    Znajdujące się w każdej kuchni: soda, sól czy ocet skutecznie usuną plamy, zacieki oraz tłuszcz z delikatnych tafli. Mają jeszcze jedną zaletę – czyszcząc, nie uczulają! więcej