Sezon na porzeczki i agrest

Dojrzałe na słońcu owoce prosto z krzaka już czekają, by zjeść je na surowo, w cieście lub wyczarować pyszne przetwory na zimę!

Reklama

Zawierają dużo witamin, np. C (czarna porzeczka ma jej 4 razy więcej niż pomarańcze!). Świetnie wpływają na cerę i trawienie.

CZERWONA PORZECZKA

Znakomita na surowo, do ciast, na przetwory (kompoty, galaretki, dżemy – zawiera dużo pektyn).

BIAŁA PORZECZKA

Pyszna na surowo, np. w deserach. Tak jak i z czerwonej, można z niej zrobić pyszną nalewkę lub winko.

CZARNA PORZECZKA

Ma wyrazisty smak; doskonała na surowo, do kremów, ciast, tart, lodów, na koktajle, dżemy, konfitury.

CZERWONY AGREST

Smaczny na surowo, znakomity też na dżem (np. do naleśników).

ŻÓŁTY AGREST

Pyszny na surowo, w przetworach, a także np. w sosach do mięs.

ZIELONY AGREST

Kwaskowy, świetny na surowo, do babeczek i ciast à la szarlotka.

BARWNE ŚNIADANIE

● 1/2 l jogurtu naturalnego lub maślanki ● porzeczki, np. czarne i czerwone ● agrest, np. czerwony (ilość owoców wg uznania) ● dodatki smakowe, np. cukier lub ksylitol, wanilia lub cynamon.

Jogurt lub maślankę dopraw do smaku, jak zechcesz, np. cukrem, ksylitolem, wanilią lub cynamonem i wymieszaj lub zmiksuj. Następnie dodaj oczyszczone owoce i podaj (możesz wcześniej schłodzić).

CIASTO OWOCOWE

● 1,5 szkl. mąki pszennej ● 1/2 szkl. mąki ziemn. ● 4 jajka ●szkl. oleju ●3/4 szkl. cukru ●łyżeczka proszku do pieczenia ● 2 łyżeczki cukru waniliowego ● 2-3 szkl. porzeczek (także do dekoracji) ● płatki migdałowe, mięta i ew. cukier puder.

Jajka ubij z cukrami. Dodaj olej, zmiksuj. Stopniowo dodaj przesiane mąki z proszkiem. Wymieszaj. Czyste porzeczki połącz z 2 łyżkami mąki i dodaj do ciasta. Nałóż je do blaszki 24x24 cm lub do keksówek (wyłóż papierem do pieczenia). Piecz w 180 st. C 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Udekoruj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Jak dbać o ubrania

    Każdy z nas chciałby, by ulubiona bluzka czy bielizna jak najdłużej zachowała swój kolor i fason, a to przecież nie jest takie trudne! Skorzystaj z kilku praktycznych rad. więcej