Sezon na grilla

Reklama

Posiłek w plenerze

Mięso wołowe na steki zawsze należy kroić w poprzek włókien. Inaczej będzie twarde. Optymalna grubość plastra to 2,5 cm. Pieczone w całości pstrągi czy inne ryby przed ułożeniem na grillu warto umieścić w specjalnym zamykanym ruszcie. Dzięki temu łatwiej je przekręcać, nie martwiąc się, że się rozpadną.

Idealne hamburgery

Specjaliści radzą, by przyrządzać je z mielonego antrykotu wołowego. Mięso wyrabiaj 3 minuty, podziel na porcje. Z każdej uformuj kulkę. Spłaszcz ją, a następnie pośrodku zrób kciukiem małe wgłębienie. Dzięki temu kotlety nie wybrzuszą się i będą płaskie. Grilluj je po 5 min z każdej strony.

Opiekane pomidory

Do pieczenia wybieraj twarde okazy. Wystarczy przekroić je na połówki, skropić odrobiną oleju i oprószyć solą oraz pieprzem. Pomidory kładź na średnio rozgrzanym grillu. Przed podaniem skrop octem winnym.

Dlaczego warto grillować

Aromatyczna kiełbaska, szaszłyki czy karkówka z grilla to smakowity pretekst do towarzyskiego spotkania na łonie natury. Przyrządzane na ruszcie mięso jest mniej kaloryczne niż to smażone na patelni. Pod wpływem temperatury wytapia się z niego bowiem większość tłuszczu. W trakcie grillowania warzywa tracą mniej cennych składników niż podczas gotowania.

Na tacce lub folii

Potrawy, z których wytapia się tłuszcz, należy zawsze układać na specjalnych tackach lub kawałkach podwójnie złożonej folii aluminiowej. Pozwoli to uniknąć przedostawania się do mięsa lub ryb toksycznych substancji, powstających podczas spalania tłuszczu.

Kaszanka inaczej

Smaczne i oryginalne danie możesz przyrządzić ze zwykłej kaszanki. Natnij ją wzdłuż, a następnie nafaszeruj obgotowaną kapustą kiszoną, piórkami cebuli i suszonym majerankiem. Tak przygotowane porcje owijaj folią aluminiową i grilluj 15-20 min.

Aromatyczny rozmaryn

Zielonymi igiełkami posypuj ziemniaki, kiełbasę, warzywa lub łososia. Gałązki wrzucaj natomiast wprost na żarzące się węgielki. Dzięki temu dym nabierze ziołowego aromatu.

Keczup, musztarda i spółka

Najpopularniejsze dodatki do grillowanych smakołyków to keczup oraz musztarda. Oprócz nich warto podać także sos czosnkowy (na bazie majonezu, serka lub jogurtu), bazyliowe pesto, pikantne guacamole, a także dip z sera pleśniowego lub warzywną salsę.

Marynata do mięs

Klasyczną marynatę, która pasuje do większości mięs, przyrządzisz z oliwy lub oleju, soku z cytryny (octu winnego, alkoholu), czosnku, świeżych lub suszonych ziół, soli i pieprzu. Inne popularne dodatki to chili, sos sojowy, powidła śliwkowe i miód.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Co robić, by oddychać świeżym powietrzem?

    Skażone rujnuje nasze zdrowie. Ponad 95 procent zanieczyszczeń powietrza w Polsce pochodzi z domowych kominów i samochodowych spalin. więcej