Sezon na cytrusy

Królują zimą. Są pachnącym dodatkiem do deserów, napojów, ale także do dań „konkretnych” – mięs, ryb czy sałatek.

Są bogate w witaminę C. Wspomaga ona system immunologiczny w zwalczaniu m.in. wirusów i wolnych rodników. Wit. C wzmacnia też ścianki naczyń, zapobiegając żylakom.

Reklama

Przy jej udziale powstaje też kolagen, który sprzyja gojeniu się ran, złamań, siniaków i zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry.

Pomagają schudnąć. Grejpfruty przyśpieszają przemianę materii, wręcz ułatwiają spalanie tłuszczu!

Niektóre owoce cytrusowe

1. Grejpfrut. Lekko gorzkawy, wyborny jako dodatek do ryb, mięs, serów i mnóstwa sałatek.

2. Cytryna. Kilka kropli jej kwaśnego soku poprawi smak barszczu, wielu ryb i sałatek. Sok cytrynowy doda też aromatu ciastom i napojom (np. herbacie). Skropione nim owoce nie będą ciemniały.

3. Limonka. „Siostra” cytryny; znakomita do zimnych napojów (drinków), do przekąsek, sałatek.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej