Sekrety pieczenia ciast

Tłuszcz do kruchego

Reklama

Do ciasta kruchego dodawaj tłuszcz (masło, margaryna) bezwzględnie schłodzony. W przeciwnym razie zostanie on wchłonięty przez mąkę, a po upieczeniu placek będzie twardy jak skała.

Lukier na gładkim

Zanim polukrujesz tort, zetrzyj z niego (czystą ściereczką) bułkę tartą, którą była wysypana tortownica. Lukier i krem lepiej trzymają się gładkiej powierzchni.

By sernik nie opadł

Masy serowej zbyt długo nie ucieraj. Im więcej bowiem dostanie się do niej powietrza, tym sernik bardziej wyrośnie w piekarniku. Niestety, potem gwałtownie opadnie i popęka.

Czym zgęścić mus

Ściślejszą konsystencję musu jabłkowego na szarlotkę uzyskasz, wsypując do niego nieco kaszki manny lub galaretkę owocową w proszku. Do jabłek słodkich pasować będzie galaretka kwaskowa, np. agrestowa, zaś do jabłek winnych – brzoskwiniowa albo morelowa.

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Każdej zimy tęsknimy za latem i upalnymi dniami, ale kiedy nadchodzą, często mamy ich dosyć. Powodem są palące promienie słoneczne, które wszystkim zamkniętym czy to w domach czy też w biurach,... więcej