Rodzaje cebuli. Która do czego?

Dymka z twarożkiem

Dymka to młoda żółta cebula. W smaku mniej ostra, choć wyrazisty jest szczypior. Dobrze komponuje się z twarożkiem i jajkami na twardo. Podsmażone plasterki dymki dodaje się do dań przyrządzanych po chińsku.

Szalotki nie smażyć

Ta drobna cebulka rośnie w główkach przypominających czosnek. Pokryta jest bladofioletową łupinką. Ma ostry smak, dlatego przed obraniem warto ją sparzyć wrzątkiem.

Reklama

Francuzi szalotki pieką (np. razem z mięsem) lub gotują w małej ilości płynu (np. na sos w wytrawnym czerwonym winie). Długie ich smażenie sprawi, że zgorzknieją.

Nie wyschnie

Połówka cebuli nie wyschnie, gdy miej sce przecięcia posmarujemy olejem. Można też cebulę położyć (nacięciem w dół) na talerzyku wysypanym solą.

W jaki sposób szklić

Jeśli chcemy zeszklić cebulę smażoną na głębokim tłuszczu, wlejmy odrobinę wody i przykryjmy naczynie.

Dla koloru rosołu

Dla pięknego koloru dodaje się do rosołu mocno zrumienioną na palniku połówkę cebuli (żółtej).

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Ogród, balkon czy taras to doskonałe miejsce do wypoczynku. Warto zagospodarować je tak, aby móc korzystać z nich z jak największą przyjemnością. Tworząc miejsce letniego wypoczynku, należy zadbać... więcej