Przepisy na dania z batatami

Składniki: batat, zie mniak, 1/2 cebuli, mar chewka, 15 dag łososia, 100 ml śmietany 30-proc. jajko, słodka papryka, gałka muszk., masło.

Reklama

Można powiedzieć, że bataty to kolejne odkry cie specjalistów od zdrowego odżywiania. Bataty (zwane słodkimi ziemniakami) są przez nich chwalone z powo du zawartości beta- karotenu, wapnia, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz błonnika.

Jak je przy rządzać? W większości potraw mogą zastąpić nasze poczciwe ziem niaki. Pieczone warto połączyć z twarożkiem, gotowane podać jako jarzynkę do mięsa albo dodać do sałatki.

Frytki paprykowe

Składniki: 3-4 bataty podobnej wielkości. Przyprawy: gruba sól, słodka papryka mielona, chili, kolendra mielona, oliwa. Uwaga: te frytki równie dobrze smakują posypane tylko grubą solą i rozmarynem

1. Słodką paprykę mieloną, chili i kolendrę wymieszaj wg smaku. Bataty obierz, pokrój w słupki.

2. Ułóż bataty na blaszce wyłożonej papierem. Skrop je oliwą, posyp solą i mieszanką przypraw. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.

„Witaminka”

Składniki: batat, 3 ziem niaki, 15 dag dyni, papryka czerwona, 20 dag bobu mrożonego, kilka różyczek kalafiora, posiekany koperek, 4 łyżki jogurtu typu greckiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

1. Batat, ziemniaki, dynię obierz, pokrój w niewielką kostkę. Batat i ziemniaki zalej posolonym wrzątkiem. Gotuj 5 min, dodaj dynię i kalafior. Ugotuj na półtwardo, osącz.

2. Osobno ugotuj bób, wystudź, obierz ze skórki.

3. Paprykę pokrój w kostkę. Jogurt wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Warzywa zalej jogurtem, wymieszaj, posyp koperkiem.

Zapiekanka

1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Batat, ziemniak i marchew pokrój w plasterki. Śmietankę roztrzep z jajkiem i przyprawami. Łososia rozdrobnij.

2. Formę posmaruj masłem. Składniki ułóż warstwami: batat, marchew, ziemniak, łosoś, batat, marchew. Zalej sosem. Piecz ok. 50 min w temp. 195°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej