Pomysły na kruszonki

Najprostsza powstaje z mąki pszennej, orkiszowej, kokosowej itp., cukru, najlepiej trzcinowego i masła. Zawsze w takich proporcjach: na 100 g mąki bierzemy po 50 g cukru i tłuszczu. Ale są też inne pomysły na kruszonki. Oto moje:

Reklama

Waniliowa

Rozcieram palcami pół szklanki mąki pszennej z 60 g masła, pięcioma łyżeczkami cukru i miąższem z laski wanilii. Tę kruszonkę stosuję najczęściej do ciast ucieranych z owocami lub do wypieków drożdżowych.

Owsiana

Zagniatam łyżkę zimnej margaryny lub masła, 5 łyżek otrąb owsianych, 2 łyżki cukru i pół łyżeczki cynamonu. A potem rozcieram na drobinki, którymi zawsze posypuję ciasto kefirowe z rabarbarem.

Bakaliowa

Do miseczki wsypuję 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki przeciętej na pół żurawiny suszonej i łyżkę bułki tartej. Mieszam z 1 łyżką miodu i 2 łyżkami soku z cytryny. Mieszankę wykładam na podpieczoną wcześniej rybę, np. pstrąga, i całość zapiekam 10 minut.

Ekspert Rewii radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Zobacz również

  • Jest kwintesencją elegancji i dobrego gustu. W każdym szczególe zachwyca wysoką jakością. Potrafi być jednocześnie przytulna i niezwykle funkcjonalna. Może trudno w to uwierzyć, ale ten ideał... więcej