Podstawowe rodzaje sałat

Sałata lodowa. Krucha sałata o jasnozielonych liściach, podobna do małej kapusty. Jest zwarta, ma łagodny smak i podczas jedzenia jej lekko chrupie. Sałatę lodową, w przeciwieństwie do innych sałat, można nie tylko rwać palcami, ale także kroić nożem.

Endywia. Zwana inaczej sałatą kędzierzawą lub szczerbakiem. Ma wydłużone liście, głęboko powcinane, na brzegach ciemnozielone, w głębi jasnozielone. Endywia ma nieco pikantny, lekko gorzkawy smak, dlatego doskonale komponuje się z ostrymi serami.

Reklama

Radicchio. Ma bordowe liście z białym nerwem pośrodku. Zarówno kształtem, jak i kruchością bardziej przypomina cykorię. Liście może mieć zaokrąglone (radicchio di Verona) lub podłużne (radicchio di Treviso). W smaku gorzkawa, pikantna, do wytrawnych dań.

Rzymska. Podobna do kapusty pekińskiej, ma zwartą, podłużną główkę. W smaku jest łagodna i delikatna, podobna do sałaty masłowej. Doskonale smakuje z majonezem i śmietaną, świetna do dań delikatnych.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • "W czasie deszczu dzieci się nudzą, to ogólnie znana rzecz" - tak, nie bez racji, śpiewała przed laty w Kabarecie Starszych Panów Barbara Krafftówna. Właśnie dlatego letnie wakacje w... więcej