Pieczemy biszkopt

Robiąc ciasto biszkoptowe, wtłacza się dużo powietrza (podczas ucierania żółtek i ubijania piany z białek), więc dodawanie środków spulchniających (proszek do pieczenia) nie jest już konieczne. Aby zwiększyć napowietrzenie, białka ubijaj nad parującą wodą. Trwałość piany wzmocni kilka kropel soku z cytryny.

Reklama

Upieczony i wystudzony biszkopt rozkrój na 2-3 blaty (suche ciasto łatwiej rozkroić). Następnie nasącz ponczem (z posłodzonego naparu kawy lub herbaty). Po przełożeniu warstwy tortu układaj tak, aby dolny blat biszkoptowy znalazł się u góry. Dzięki temu wierzch tortu będzie równy.

Co zrobić, aby sok z owoców nie zawilgocił biszkoptowej rolady? Do ubitej z cukrem śmietany kremówki dodaj rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę pomarańczową oraz małe cząstki pomarańczy. Tężejącym kremem posmaruj ciasto i zroluj je. Lekko dociskając, zabezpiecz boki rolady, by krem nie wyciekł. Schłodź w lodówce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • 1950. Cena pary pończoch ze sztucznego jedwabiu wynosiła po wojnie około 400 złotych, a pensja nauczycielki tylko 1200 zł. Były więc na wagę złota. Choć elegancka kobieta mogła już pojawić się na... więcej