Makarony: Jakie rodzaje

Pappardelle (wstążki): Należy do ogromnej rodziny makaronów jajecznych (obok tagliatelle i fettuccine) ze środka i północy Włoch. Struktura sprawia, że lepiej wchłania sosy i oddaje ich smak.

Penne (pióra)

Reklama

To jeden z najbardziej znanych na świecie kształtów włoskiej pasty. Końcówka przypomina ścięte ptasie pióro, służące do pisania, stąd nazwa. Nadaje się wyśmienicie do gęstych sosów.

Casarecce (skrętki)

Jego nazwa oznacza po prostu „domowy”. Wywodzi się z kuchni sycylijskich Arabów i tradycyjnie podawany jest z sosem pesto trapanese – na bazie migdałów i pomidorów.

Farfalle (motylki lub kokardki)

Jest jednym z najstarszych produktów kuchni północnowłoskiej. Często występuje w różnych barwach – z dodatkiem szpinaku, soku z buraków. Dobry na sałatki i zapiekanki.

Fusili (świderki)

To cała gama makaronów z południa Włoch. Nazwę zawdzięczają nawijaniu nitek ciasta na druty do wełny (fuso). Dobrze chłoną sos i nadają się do potraw z gęstym dressingiem.

Fettuccine (małe wstążki)

Jeden z rodzajów makaronów jajecznych, które przygotowuje się z mąki z tzw. miękkiej pszenicy i z całych kurzych jaj. Świetnie sprawdza się do dań z owocami morza.

Spaghetti (dosł. sznureczki)

Często utożsamiany ze wszystkimi daniami makaronowymi. Gotuje się go zazwyczaj al dente – lekko twardo. Występuje w różnych grubościach i jest symbolem włoskiej kuchni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Demaskujemy sztuczki operatorów

    Firmy coraz ostrzej walczą o klientów kablówki, telefonów i internetu. Aby zdobyć ich jak najwięcej i zatrzymać, stosują różne triki – "przereklamowują” swoje usługi lub nie mówią wszystkiego... więcej