Kiełki. Co warto o nich wiedzieć?

Znane jako pokarm i lek w starożytnych Chinach, stosunkowo niedawno podbiły serca wszystkich, którym zależy na spoży- waniu zdrowego jedzenia.

Reklama

Sięgają po nie ludzie na całym świecie, bo są źródłem mikroelementów, soli mineralnych, białka i kwasów Omega-3. Mają niewiele kalorii, za to sporo błonnika.

Najzdrowsze są kiełki brokuła, bo zawierają wiele substancji zwalczających wolne rodniki; lucerny, będące doskonałym źródłem żelaza i białka oraz soczewicy – mają mnóstwo kwasu foliowego. A najpopularniejsze są młode kiełki fasoli Mung.

Polędwica po azjatycku. W moździerzu utłucz szalotkę z pieprzem. Dodaj pastę miso i kilka łyżek sake, dopraw solą. Rozgrzej grill i smaż polędwicę po 5 minut z dwóch stron. Każdy kawałek posmaruj pastą z miso i grilluj, aż mięso zbrązowieje. Polędwicę ułóż na kiełkach rzodkiewki i obficie posyp nimi mięso. Podawaj z brązowym ryżem.

Indyjski napój z kiełkami. Wymieszaj naturalny jogurt z kefirem (pół na pół). Dodaj szczyptę curry, sól i 2 łyżki posiekanych kiełków lucerny. Wlej do szklanek do połowy wysokości, wsyp łyżkę kiełków, dolej jogurtu i wierzch udekoruj kiełkami. To doskonały napój rewitalizujący na letnie, upalne dni.

Na kanapkach. Kiełki to wprost idealny składnik kanapek. Potrzebujesz niewiele: ulubione pieczywo, masło, twarożek oraz kiełki. Warto jednak poeksperymentować także z innymi składnikami. Ugotuj np. liście szpinaku, posiekaj je i dodaj do masła. Utrzyj wszystko z solą i pieprzem. Filet z kurczaka pokrój na kawałki, przypraw ziołami i obsmaż na oleju kokosowym. Na kanapce rozsmaruj zielone masło, ułóż kawałki kurczaka i mandarynki. Posyp kiełkami brokułów.

Mają naprawdę różne smaki

Kiełki doskonale komponują się z większością warzyw, możesz więc puścić tu wodze swojej fantazji. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie smakują tak samo.

Łagodniejsze i delikatnie słodkawe są kiełki lucerny, soczewicy czy pszenicy, natomiast bardziej intensywne – rzodkiewki, rzeżuchy, brokułów i buraków. Kiełki fasoli Mung są nieco bardziej kwaskowate, natomiast słonecznika charakteryzują się orzechową nutą. Weź to pod uwagę, przygotowując własne sałatkowe kompozycje.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Jest kwintesencją elegancji i dobrego gustu. W każdym szczególe zachwyca wysoką jakością. Potrafi być jednocześnie przytulna i niezwykle funkcjonalna. Może trudno w to uwierzyć, ale ten ideał... więcej