Kasza gryczana

Zanim pojawił się ryż i ziemniaki na stołach królowała ta kasza.

Najbardziej znana jest prażona (palona). Jest ciemna, ma intensywny aromat i charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się w duecie z czerwonymi mięsami oraz w daniach wytrawnych. Pyszna w towarzystwie zrazów i sosu grzybowego.

Delikatniejsza w smaku i zachowująca o po łowę więcej wartości odżywczych (np. witamin, przeciwutleniaczy) jest kasza gryczana nieprażona (niepalona), nazywana też białą. Pasuje zarówno do mięs czerwonych, jak i białych oraz dań warzywnych.

Jest jeszcze kasza krakowska.

Reklama

To nieprażona kasza gryczana łamana o drobnych ziarenkach (przypomina drobną kaszę jęczmienną). Bardzo delikatna w smaku. Idealna do zup, gulaszy, farszów oraz deserów, np. w połączeniu z owocami, konfiturami, bakaliami.

Jeśli chcemy, żeby kasza była sypka, przed gotowaniem wymieszajmy ją dokładnie z białkiem jaja. Wrzucamy kaszę do osolonego wrzątku, gdzie zawsze wody jest dwa razy więcej niż kaszy. Dodajemy ½ łyżeczki soli, 2 łyżki oleju i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Unikajmy gotowania kaszy w torebkach, bo wylewając wodę, pozbywamy się cennych składników odżywczych. Aby zyskać na smaku, możemy doprawić kaszę ziołami.

Paloną najlepiej gotować z listkiem laurowym i ziarenkami pieprzu. Do ugotowanej niepalonej korzystnie jest dodać kolendrę, oregano, rozmaryn. Sprawdzą się zarówno zioła świeże, jak i suszone.

Do dań mięsnych, np. zrazów, warto gotować kaszę w towarzystwie suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Będzie miała aromat współgrający z mięsnym daniem. Jest bazą farszu do pierogów, naleśników, krokietów.

Po połączeniu z białym serem, warzywami, pieczarkami czy mielonym mięsem będzie pysznym nadzieniem do zapiekanych cukinii, bakłażanów oraz papryki. Z kaszy gryczanej zrobimy też placki (wytrawne i na słodko), pasztet, kotlety, pastę kanapkową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Co robić, by oddychać świeżym powietrzem?

    Skażone rujnuje nasze zdrowie. Ponad 95 procent zanieczyszczeń powietrza w Polsce pochodzi z domowych kominów i samochodowych spalin. więcej