Jak zrobić rurki faworkowe?

Zamiast metalowych foremek, wystarczy ci kawałek aluminiowej folii. Uformujesz z niej rurki, na które nawiniesz ciasto i usmażysz

Papierową rolkę owiń 2-3 warstwami folii aluminiowej. W ten sposób będziesz miała potrzebne foremki do rurek

Reklama

Kawałki ciasta faworkowego cienko rozwałkuj. Na środku każdego placka ułóż foremkę alu miniową, nawiń na nią koniec ciasta.

Ciasto zroluj, jego końce mocno zlep palcami (uważaj, by nie pognieć foremek). Rurki nie mogą się rozwinąć w trakcie pieczenia.

Rurki smaż na oleju roz grzanym do 180°C, wtedy nie nasiąkną tłuszczem. Jeśli olej jest za gorący, rurki szybko się zrumienią, ale w środku będą surowe.

Usmażone na złoto rurki musisz najpierw ostudzić, a dopiero potem zdjąć z aluminiowych foremek. Inaczej niż z metalowych – z takich można zdjąć od razu po usmażeniu

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Chwila dla Ciebie

Zobacz również