Jak zrobić masło czosnkowe?

Zdjęcie

Ma niesamowity smak! /123/RF PICSEL
Ma niesamowity smak!
/123/RF PICSEL

Dzięki niemu zwykła kanapka zyska zupełnie nowy smak. Wyśmienicie smakuje na ciepłej grzance lub toście. To także idealny dodatek do potraw z grilla, zwłaszcza ryb i warzyw.

Kostkę masła (200 g) o temperaturze pokojowej trzeba zmiksować blenderem lub wymieszać widelcem z 6 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, dwiema łyżkami drobno posiekanej natki pietruszki i płaską łyżeczką soli.

Reklama

Masło przekładamy do miseczki. Aby wzbogacić smak, możemy także dodać posiekany szczypiorek, świeży tymianek lub inne ulubione zioła. Ładny walcowaty kształt masła uzyskamy, zawijając je po przygotowaniu w folię spożywczą na kształt wałka (końce skręcamy jak cukierek). Rolujemy, by walec był równy, i wkładamy na godzinę do lodówki.


Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej