Jak suszyć śliwki?

Suszenie owoców i warzyw to doskonały sposób na obróbkę zdrowych pyszności na zimę.

Przygotowanie: śliwki rozkrój, wyjmij pestki, rozłóż na papierze do pieczenia skórką do dołu i susz w piekarniku 5 godzin w temperaturze 60°C (termoobieg).

Przez kolejne dwa dni susz je w niższej temperaturze (45°C), dostosowując czas do wielkości owoców i ich soczystości oraz potrzeb własnych (mniej lub bardziej wysuszone owoce).

Reklama

Upragniony efekt osiągniesz, susząc śliwki kolejno: 1 dzień – około 5 godzin, 2 dzień – około 5 godzin (niższa temperatura), 3 dzień – około 3 godzin (niższa temperatura).

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej