Jak suszyć śliwki?

Suszenie owoców i warzyw to doskonały sposób na obróbkę zdrowych pyszności na zimę.

Przygotowanie: śliwki rozkrój, wyjmij pestki, rozłóż na papierze do pieczenia skórką do dołu i susz w piekarniku 5 godzin w temperaturze 60°C (termoobieg).

Przez kolejne dwa dni susz je w niższej temperaturze (45°C), dostosowując czas do wielkości owoców i ich soczystości oraz potrzeb własnych (mniej lub bardziej wysuszone owoce).

Reklama

Upragniony efekt osiągniesz, susząc śliwki kolejno: 1 dzień – około 5 godzin, 2 dzień – około 5 godzin (niższa temperatura), 3 dzień – około 3 godzin (niższa temperatura).

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Ogród, balkon czy taras to doskonałe miejsce do wypoczynku. Warto zagospodarować je tak, aby móc korzystać z nich z jak największą przyjemnością. Tworząc miejsce letniego wypoczynku, należy zadbać... więcej