Jak stosować proszek do pieczenia?

Zdjęcie

Proszek do pieczenia najlepiej wymieszać z mąką /123/RF PICSEL
Proszek do pieczenia najlepiej wymieszać z mąką
/123/RF PICSEL

Proszek do pieczenia dodaje się zazwyczaj do słodkich i tłustych ciast ucieranych. Paczka zawiera zwykle 6 płaskich łyżeczek i wystarcza na ciasto z 1 kg mąki. Jeśli do ciasta dodajemy pianę z białek, która jest czynnikiem spulchniającym, proszku można dodać mniej. Aby nie był wyczuwalny w cieście, wymieszajmy go z mąką i razem przesiejmy przez sitko.

Proszki do pieczenia mają określony czas przydatności, po którym tracą swe własności spulchniające. Jeśli nie jesteśmy jego pewni, rozmieszajmy proszek z niewielką ilością wody lub mleka. Świeży proszek będzie się silnie burzył i szumiał. Proszek do pieczenia jest higroskopijny (podatny na wchłanianie wilgoci), należy więc go przechowywać w suchym miejscu.

Reklama

Proszek do pieczenia nie spulchni ciasta, jeżeli dodamy go na początku przygotowywania, do jeszcze płynnego ciasta. Dlatego najlepiej dodać go do już wyrobionej masy. Warto również wiedzieć, że jeśli nie będziemy mieli pod ręką proszku do pieczenia, to do spulchnienia ciasta możemy użyć 3-4 łyżeczek rumu lub koniaku.

Do ciężkich ciast możemy dodać zarówno proszek, jak i sodę oczyszczoną. Proszek „podniesie” ciasto, natomiast soda zneutralizuje kwaśny posmak wypieku.


Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również