Jak przygotować mak; co zrobić, gdy masa jest sucha

Przed użyciem mak należy przesiać na gęstym sicie, dobrze wypłukać (z ewentualnych zanieczyszczeń piaskiem), sparzyć wrzącą wodą lub mlekiem i pozostawić na kilka godzin, aby dobrze nasiąkł.

Gdy masa jest zbyt sucha

Jeżeli masa makowa wydaje się zbyt sucha, wymieszajmy ją z dwiema lub trzema łyżkami słodkiej śmietany.

Reklama

Dla smaku i świeżości

Nawet jeśli przepis tego nie przewiduje, możemy cukier w masie makowej zastąpić naturalnym miodem. Miód nie tylko uszlachetni smak i aromat wypieku, ale także przedłuży jego świeżość.

Masa nie oddzieli się, gdy

Aby warstwa makowa nie oddzielała się od ciasta drożdżowego (co częste np. przy pieczeniu bułeczek), trzeba do masy makowej dodać niewielką ilość rozczynu. W przypadku przekładanego makiem ciasta innego niż drożdżowe zaleca się posmarować masę roztopionym masłem.

Dla wilgotności

Jeżeli chcemy, aby makowiec był bardziej wilgotny, dodajmy do masy makowej starte winne jabłko (kilka łyżek musu jabłkowego).

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • 4 naturalne sposoby na piękne zęby

    ​Już od dawna wiadomo,że sama pasta nie wystarczy,by mieć zdrowe i lśniące zęby. Dlatego warto regularnie fundować sobie również inne zabiegi pielęgnacyjne,które pomogą uporać się z najczęstszymi... więcej