Jak przygotować bezowe desery

Ubij 4 białka. Dodawaj stopniowo 1 szkl. białego cukru (ubijaj, aż masa będzie gęsta i lśniąca). Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Łyżką lub za pomocą szprycy nałóż pianę, formując małe bezy. Susz ok. 40 min w uchylonym piekarniku nagrzanym do temp. 100 st.

Idealna piana

Aby białka ubiły się na sztywną pianę, muszą być dobrze schłodzone, a naczynie czyste i suche. W białkach nie może być nawet odrobiny żółtka. Ale pycha!

Reklama

Z piany możesz przygotować efektowny spód do tortu. Potem wystarczy go tylko przykryć lekkim kremem, np. waniliowym, i obłożyć sezonowymi owocami. Gotowe!

Jak markizy

Chcesz sprawić słodką rodość najmłodszym łasuchom? Zrób kolorowe bezy z niespodzianką! Do białka z cukrem dodaj odrobinę barwninika spożywczego. Gotowe bezy przekrój na pół nożem. Pomiędzy połówki nałóż po łyżeczce kwaskowego dżemu (np. jagodowego).

Owocowo

Na dnie dużej szklanej miski zrób grubą warstwę z pokruszonych bezików. Ułóż na nich ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Całość obficie posyp owocami leśnymi. Na wierzchu rozkrusz kilka ciasteczek.

Ekspresowe rady

Bezy możesz trzymać tydzień w zamkniętej puszce. W uformowaniu spodu do tortu pomoże obręcz tortownicy położona na blasze z pergaminem.

Po upieczeniu wyjmuj bezy razem z papierem. Oddziel je dopiero, gdy ostygną. Jeśli zauważysz, że bezy zaczynają pękać, zmniejsz temperaturę w piekarniku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • 4 naturalne sposoby na piękne zęby

    ​Już od dawna wiadomo,że sama pasta nie wystarczy,by mieć zdrowe i lśniące zęby. Dlatego warto regularnie fundować sobie również inne zabiegi pielęgnacyjne,które pomogą uporać się z najczęstszymi... więcej