Jak przechowywać warzywa, by nie traciły wartości

Dostarczają cennych składników odżywczych. Pod warunkiem, że są właściwie traktowane. Niektóre dobrze się czują w temperaturze pokojowej, inne w lodówce, jeszcze innym służy klimat piwniczny.

Wszystkie potrzebują dostępu powietrza – nie trzymajmy ich w foliowych opakowaniach, bo to grozi tworzeniem się szkodliwych azotynów.

Reklama

Pomidory, ogórki, papryka, cukinia w lodówce szybciej się psują. Najbardziej służy im temperatura ok. 7 stopni.

Nie kładźmy przy pomidorach i papryce zielonych warzyw (ogórków, sałaty, brokułów), bo szybko zżółkną i się zepsują.

Ziemniaki w lodówce nabiorą słodkiego smaku. Najlepiej przechowywać je w piwnicy lub ciemnej szafce.

W lodówce dobrze przechowują się warzywa korze nne, np. marchew, pietruszka, seler. A także por, sałata, kapustne.

Wszystkie warzywa po przekrojeniu trzeba przechowywać w lodówce – to powstrzyma ich gnicie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej