Jak nakryć stół na Wigilię i święta

Ustawienie zastawy, obrus i serwetki, dobór dekoracji – to wszystko ma znaczenie, gdy chcesz nadać wykwintny styl.

1 Nakrycie stołu zawsze zaczynamy od rozłożenia obrusa, który powinien zwisać 25-30 cm poza brzegi stołu. Następnie rozstawiamy krzesła, pilnując, by te po obu stronach stołu stały idealnie naprzeciwko siebie.

Reklama

W tak wyjątkowy dzień najbardziej odpowiednie będą biały obrus i białe serwetki, ale kolorowe, jednolite, też będą w dobrym tonie. Serwetki układa się na talerzu do przystawki, talerzyku do pieczywa lub z lewej strony talerza, za sztućcami, w równej odległości od brzegu stołu.

2 Zastawa. Zanim cokolwiek postawisz na stole, zastanów się, jakie będą dania i do tego dobierz odpowiednie elementy. Chaos na stole i mnogość różnych naczyń czy sztućców nie sprzyjają komfortowi gości.

3 Jak posadzić gości. Na przeciwległych krańcach stołu powinni siedzieć gospodarze (ale to miejsce jest też odpowiednie dla starszych rodu). Zgodnie z zasadami savoir-vivre’u, małżeństwa nie powinny siedzieć obok siebie, tylko naprzeciwko.

Usadzamy gości na przemian (kobieta, mężczyzna, kobieta), pilnując, żeby nie posadzić koło siebie osób, które za sobą nie przepadają.

4 Stroiki są niezbędne, by tworzyć nastrój. Jednak zbyt duża ich ilość na stole będzie przeszkadzać gościom.

5 Wizytówki. Aby nadać świątecznej kolacji bardziej elegancki sznyt, możesz przygotować wizytówki i postawić przy każdym nakryciu. Możesz użyć familijnej formy, np. Ciocia Ania. Każdy poczuje się gościem, na którego czeka cały twój dom.

Jak serwować?

Nad potrawami czuwa pani domu. Półmiski podaje z lewej strony gościa, małe porcje oraz zupy – z prawej. Zaczyna od kobiety siedzącej po prawej stronie pana domu.

Za nalewanie napoi i alkoholi odpowiedzialny jest pan domu. Uzupełnia kieliszki, stojąc z prawej strony gościa.

Osobie siedzącej wzdłuż stołu potrzeba 60 cm na swobodny obrót.

Jak układać sztućce

Te trzymane prawą ręką kładziemy po prawej stronie nakrycia, te lewą – po lewej. Wszystkie (nie więcej niż trzy z jednej strony) w kolejności, w jakiej będą używane (skrajne najwcześniej).

Sztućce do deseru kładziemy nad talerzem (widelec trzonkiem w lewo, nad nim łyżeczkę z trzonkiem w prawo). Kieliszki ustawiamy z prawej strony nakrycia, nad sztućcami, kieliszek do białego/czerwonego wina lub szklankę do wody. Wizytówkę kładziemy na talerzu zakąskowym, serwetce lub przed nakryciem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Olivia

Zobacz również

  • Ogród, balkon czy taras to doskonałe miejsce do wypoczynku. Warto zagospodarować je tak, aby móc korzystać z nich z jak największą przyjemnością. Tworząc miejsce letniego wypoczynku, należy zadbać... więcej