Jak grillować łososia?

Grillowanie cieszy wciąż się ogromną popularnością. A więc do dzieła! Ale w tym roku zaskocz gości kulinarną pomysłowością. Zamiast kiełbasek podaj pysznego łososia!

Zdjęcie

Przed grillowaniem włóż rybę do marynaty /123/RF PICSEL
Przed grillowaniem włóż rybę do marynaty
/123/RF PICSEL

Najwięcej możliwości daje nam łosoś norweski, który dzięki swoim właściwościom może być grillowany na wiele sposobów. Możesz z niego zrobić burgery, szaszłyki albo upiec w formie filetu.

Łosoś to tłusta ryba, zatem można go kłaść bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie. Jeśli jednak nie masz wprawy w takim pieczeniu ryby, zawiń ją wcześniej w folię aluminiową albo ułóż na tacce do grillowania, a na pewno dzwonko nie rozpadnie się.

Reklama

Najlepiej smakuje łosoś dobrze wypieczony. Uważaj jednak, by nie grillować go zbyt długo. Mięso staje się wtedy suche i traci swój niezwykły charakter.

Przed grillowaniem warto rybę zamarynować. Podstawą marynaty jest oliwa, dodatki zaś możesz dobrać dowolnie. Może to być np. sos sojowy, który sprawi, że ryba nabierze orientalnego charakteru. Marynata na bazie miodu doda łososiowi słodyczy, a kilka łyżek whisky zaostrzy smak. Łososia pozostawiamy w marynacie na kilka godzin. Resztą marynaty smarujemy mięso podczas grillowania.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Naj

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej