Dynia – jak wykorzystać jej miąższ, skórkę i pestki?

Reklama

To uniwersalne warzywo. Z wydrążonej łupinki możesz przygotować piękne lampiony. Bogate e w cynk i lecytynę pestki, po uprażeniu znakomicie zastąpią niezdrowe przekąski, a z pełnego błonnika miąższu przyrządzisz sycącą zupę, pyszne ciasto albo przetwory.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Konfitura z cynamonem: oczyść 1 kg miąższu dyni. Pokrój go w kostkę. Zasyp 2 szkl. cukru. Smaż 15 minut. Potem zmiksuj. Dodaj cynamon do smaku. Smaż konifturę jeszcze 35 minut. Przełóż do słoików. Zakręć i pasteryzuj 10–15 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Jak dbać o ubrania

    Każdy z nas chciałby, by ulubiona bluzka czy bielizna jak najdłużej zachowała swój kolor i fason, a to przecież nie jest takie trudne! Skorzystaj z kilku praktycznych rad. więcej