Domowa uprawa zdrowych ziół

Smakiem zdrowych domowych ziół możemy cieszyć się przez cały rok.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Suszona bazylia, majeranek, mięta, szałwia, tymianek, pietruszka czy szczypiorek nie smakują tak, jak świeże. Dlatego zimą możemy uprawiać je na domowym parapecie. Naprawdę warto!

Są zdrowe, wzbogacają smak potraw i ładnie wyglądają w kuchni. Bo właśnie kuchenne okno jest najlepszym miejscem na domowy ogródek. Wystarczy, że wysiejemy nasiona w niewielkich doniczkach ze specjalną, odkażoną ziemią, którą można nabyć w sklepach ogrodniczych.

Reklama

Stawiamy w nasłonecznionym miejscu i systematycznie podlewamy wodą o temperaturze pokojowej. Możemy też kupić gotowe sadzonki i przesadzić do doniczek.

Aby przetrwały, należy je przechowywać w temperaturze do 20 stopni. Pamiętajmy o tym, że zioła mają sporo korzeni, dlatego należy je sadzić w oddzielnych doniczkach.

łu

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat Seriali
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Czyste szkło bez chemii

    Znajdujące się w każdej kuchni: soda, sól czy ocet skutecznie usuną plamy, zacieki oraz tłuszcz z delikatnych tafli. Mają jeszcze jedną zaletę – czyszcząc, nie uczulają! więcej