Dlaczego warto jeść jabłka i gruszki

Zdjęcie

Zamiast lizaka, daj dziecku jabłko /123/RF PICSEL
Zamiast lizaka, daj dziecku jabłko
/123/RF PICSEL



Reklama

Suszone przekąski

Jabłka i gruszki (tak jak śliwki, figi, czy morele) doskonale nadają się do suszenia. Wcześniej jednak owoce należy obrać, pozbawić gniazd nasiennych i cienko pokroić. Można je suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów.

Maluchy je pokochają!

Zamiast serwować dziecku kolejnego lizaka lub inną przetworzoną słodkość, wybierz jabłko. Umyty starannie owoc oblej karmelem i obtocz w po- siekanych orzeszkach. Na koniec wbij szpatułkę do lodów.

Dobre, bo polskie

Owoce zrywane w szczycie sezonu, w rodzimych sadach, bardzo szybko trafiają na nasze stoły. Dzięki temu są świeże, smaczne i zdrowe. Jabłka i gruszki to pyszna, a do tego niedroga skarbnica witamin, potasu, kwasów owocowych oraz korzystnych dla układu trawiennego pektyn. Najzdrowiej jeść te owoce ze skórką, bo właśnie w niej gromadzą się cenne antyoksydanty.

Korzenny aromat

Do jabłek pasują: goździki, mięta, cynamon, anyż, kardamon. Jeśli owoce te zamierzasz dodać do mięsa, sosu, barszczyku, zapiekanki lub surówki, wzbogać ich smak majerankiem, tymiankiem albo oregano.

Z gruszek możesz przygotować nie tylko desery, ale także wytrawne smakołyki, np. pikantny dżem do wędlin. 1 kg pokrojonych owoców, 30 dag cukru, 5 goździków oraz pieprz, imbir i tymianek do smaku zalej szklanką wody i gotuj 30 minut.

Dojrzałe do deseru

Pierwsze są Klapsy. W połowie września ich miejsce zajmują Komisówki, a potem idealne do deserów Lukasówki. Początek października należy do Konferencji.

Wyciskaj i mieszaj

Słodki sok z gruszek doskonale łączy się z marchewką, bananem i malinami. Jabłka są bardziej uniwersalne. Wyciśnięty z nich sok komponuje się ze słodyczą niemal wszystkich owoców. Można także doprawiać nim warzywne smoothie z selera, pietruszki i ogórków oraz wszystkie mleczne koktajle.

Jabłka do ciast

Najlepsze są kwaśne Antonówki oraz winne i lekko korzenne Renety. Na szarlotkę lub tartę możesz także kupić chrupiące i nieco słodsze Glostery lub odmianę Golden Delicius. Do dekoracji wybierz zaś Cortlandy. 

Sprawdziliśmy, polecamy!

Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Połącz z łyżką mąki ziemniaczanej i nałóż na umytą, osuszoną twarz. Maseczka oczyszcza skórę jak peeling. Zmyj ją po 15 minutach ciepłą wodą.

Do cery suchej świetnie na daje się maseczka z miąższu gruszki (wystarczy połówka owocu), łyżki mleka i łyżeczki miodu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • 4 naturalne sposoby na piękne zęby

    ​Już od dawna wiadomo,że sama pasta nie wystarczy,by mieć zdrowe i lśniące zęby. Dlatego warto regularnie fundować sobie również inne zabiegi pielęgnacyjne,które pomogą uporać się z najczęstszymi... więcej