Czy suszone owoce są zdrowe?

Suszone owoce, zwłaszcza paczkowane, są konserwowane związkami siarki. Spożywanie nieumytych i konserwowanych suszonych owoców może podrażniać śluzówkę żołądka.

Na szczęście siarka jest dobrze rozpuszczalna w wodzie. Nie wystarczy jednak zalać takich owoców wrzątkiem. Aby rzeczywiście się jej pozbyć należy moczyć owoce w wodzie przez 2 godziny, zmieniając w tym czasie wodę 2-3 razy.

Reklama

Suszone owoce nie będą kleiły się do ostrza podczas krojenia kiedy zamoczysz nóż we wrzątku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Nieokiełznany konsumpcjonizm jest jednym z czynników wyniszczających nasze zdrowie i planetę. Wg raportu ONZ przemysł odzieżowy - obok mięsnego, naftowego i węglowego - jest jednym z najbardziej... więcej