Ciasta i desery pod bezą: Jak je przyrządzać

Jak ubić pianę, by była naprawdę sztywna i nadawała się na bezę?

Reklama

Rada: Niektórzy uważają, że białka muszą być zimne, przechowywane w lodówce. Ale można użyć białek w temperaturze pokojowej, a w czasie ubijania dodać dwie łyżki lodowatej wody. Rada 2: Białka muszą być idealnie czyste, to znaczy, że nie może się do nich dostać nawet odrobina żółtka, bo piana się nie ubije.

Rada 3: Bardzo ważne jest, aby miska, którą używamy, była czysta, aby na jej ściankach nie było np. tłuszczu.

Ubijając, stopniowo wsypujemy drobny cukier, a gdy piana jest sztywna, można dodać łyżkę soku z cytryny lub octu winnego i łyżkę mąki ziemniaczanej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Zobacz również

  • Uwaga na kleszcze

    Przenoszą bardzo poważne choroby, które mogą zagrozić zdrowiu i życiu Twojego pupila. Nie lekceważ więc sprawy i przygotuj się na sezon kleszczowy. więcej