5 sposobów na wykorzystanie skórki od cytryny

1. Płyn czyszczący

Reklama

Do pustej i czystej butelki wrzuć skórkę od cytryny i wlej 1/2 litra octu. Odstaw na dwa tygodnie. Przelej do atomizera i stosuj do czyszczenia tłustych powierzchni.

2. Pochłaniacz zapachów

Niezbyt przyjemną woń warzyw, kiełbas, serów z lodówki czy spiżarni usunie skórka z jednej cytryny rozłożona na półkach.

3. Szybka pomoc na krostki

Pojawiające się na skórze krostki ropne (także te trądzikowe np. u twojego wnuka) pocieraj świeżą skórką od cytryny – działa odkażająco i bakteriobójczo.

4. Odświeżacz do kuchenki mikrofalowej

Startą skórkę od cytryny wsyp do miseczki ceramicznej, wlej pół szklanki wody i wstaw do kuchenki mikrofalowej nastawionej na najwyższą temperaturę na 3 minuty, żeby woda się zagotowała. Opary usuną plamy i zapachy z wnętrza urządzenia.

5. Dodatek do cukru

Jeśli nie chcesz, by trzcinowy cukier się skawalił, włóż do pojemnika obraną skórkę z cytryny, ale tylko jej żółtą część – białą wyściółkę trzeba odciąć, bo jest gorzka.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

100 rad

Zobacz również

  • 1950. Cena pary pończoch ze sztucznego jedwabiu wynosiła po wojnie około 400 złotych, a pensja nauczycielki tylko 1200 zł. Były więc na wagę złota. Choć elegancka kobieta mogła już pojawić się na... więcej