Porady

  • Kompot jak u mamy

    Pyszne, bo domowe. Czytaj więcej

  • Obroń się!

    Obroń się!

    Kiedy stajesz się ofiarą napadu, nie jesteś od razu na przegranej pozycji. Wykorzystaj pierwsze, intui cyjne reakcje organizmu – krzyk, który zwróci uwagę otoczenia i zdeprymuje napastnika, jak np. „pali się!” (jest lepsze od „ratunku!”). Odruchy obronne, jak zasłonięcie się i unik, zwiększają szansę na wyjście cało z opresji. Znajdź rzeczy, które mogą posłużyć do obrony. Użyj torebki, plecaka, aby się osłonić. Dezodorant czy piasek mogą oślepić, a klucze, kij lub parasolka mogą posłużyć do Czytaj więcej

  • Słodkie pożegnanie karnawału

    U progu postu sięgamy po dania tłuste i kaloryczne. Tradycja nakazuje „nabrać ciała” przed okresem pokutnym. Czytaj więcej

  • Dobre sery

    Dobre sery

    KREUZER Delikatny, nadaje się do zapiekania, bo świetnie się topi. Powstaje z pełnego mleka, naturalnych kultur bakterii, podpuszczki i soli. Można go kupić także z ziołami: bazylią, pokrzywą lub lubczykiem. Typu Wiżajn Młody ser jest biały, z czasem staje się coraz ciemniejszy. Ma śmietankowy smak. Można znaleźć wiżajny wędzone i Czytaj więcej

  • Gdzie szukać serów, jak je wybierać?

    W internecie (np. serypolskie.pl) można znaleźć sporo serów zagrodowych. Z Mazur pochodzi owczy ser pleśniowy, z Warmii sery praslickie, z Suwalskiego bachanowskie. Na południu kraju znajdziemy sery łomnickie, przemkowskie czy krzeszowskie goudy. Do faszerowania szukajmy serów skoncentrowanych jak przyprawy: grądzkich, herbowych, owczych pleśniowych. Jeśli chcemy doprawić tylko warzywa, to arcydelikatnych – koziej rury i kozidymka. Do zapiekania – łagodniejszych, np. kreuzera, młodego j Czytaj więcej

  • Sery z zagrody godne nagrody

    Polskie smakołyki, których nie znasz! Czytaj więcej

  • Dobra pora na porządki w szafie

    Dobra pora na porządki w szafie

    Nikt nie poradzi kobiecie lepiej niż druga kobieta. Jeśli masz swoje niezawodne sposoby ułatwiające codzienne życie, napisz do nas. Czytaj więcej

  • 5 sprawdzonych rad na... placki ziemniaczane

    1. Na ciasto najlepiej nadają się mączyste kartofle. Warto przeznaczyć na placki starsze ziemniaki. Młode są miękkie oraz wodniste i zbyt szybko się rozpadają. 2. Placki będą pysznie chrupiące, jeżeli utrzemy ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Można je też zetrzeć pół na pół: na oczkach drobnych i grubych. Przed dodaniem mąki i jajek masę osączamy na sicie. Zwykle najlepiej sprawdza się proporcja: 8-10 średnich ziemniaków, 3-4 łyżki mąki i jajko. Jeśli do masy dodamy odd Czytaj więcej

  • Domowa uprawa zdrowych ziół

    Domowa uprawa zdrowych ziół

    Smakiem zdrowych domowych ziół możemy cieszyć się przez cały rok. Czytaj więcej

  • Zostań mistrzynią organizacji czasu

    Wykorzystaj doświadczenia innych kobiet i... zyskaj to, o czym od dawna marzysz: chwilę relaksu tylko dla siebie! Czytaj więcej