• Informacje na temat:

    salmonella jajka

Artykuły na temat: salmonella jajka
  • Gdzie występuje salmonella?

    .... Trzymanie produktów z surowymi jajkami w lodówce nie chroni nas dostatecznie: Salmonella rozmnaża się nawet w warunkach dość niskiej temperatury - takiej, jaka panuje w lodówce. Z tego powodu każdego(...) Postupolski. Zatem nie można wkładać do koszyka opakowań z jajkami zabrudzonymi i/lub uszkodzonymi. - Po przyjściu do domu jajka trzeba wstawić do lodówki w pojemniku, w którym je kupiliśmy. W ten sposób...

  • Salmonella atakuje

    ...garmażeryjne, bo mogą być skażone salmonellą - powiedział lekarz. Co jeszcze zalecił lekarz? Przed spożyciem jajka umyć skorupkę ciepłą wodą, potem włożyć na 10 sekund do wrzątku (to nie eliminuje...

  • Groźna salmonella

    Salmonella jest niebezpieczna, ale na szczęście nie jest łatwo się nią zarazić. Wystarczy przestrzegać sześć zasad.

  • Salmonella. Jak uniknąć zakażenia?

    ...kiełbasę na opakowaniu po jajkach. Po zjedzeniu takiej kiełbasy Salmonella dostanie się do naszego przewodu pokarmowego. Najwięcej bakterii salmonelli jest na skorupkach jaj. Stamtąd, po rozbiciu(...)Bakterie Salmonella enterica (zwane też pałeczkami paraduru ) są odpowiedzialne za większość zatruć pokarmowych. Najniebezpieczniejsze są jaja i surowy drób. Ale można je też spotkać w rybach...

  • Cztery błędy, które mogą prowadzić do zakażenia się salmonellą

    .... W ten sposób ryzykujesz: jeśli salmonella była na skorupkach jajek, dostanie się do kremu. Sposób na to? Trzeba jajka zaraz po wyjęciu z lodówki sparzyć - włożyć na kilka minut do wrzątku lub polać je(...)Salmonella zajmuje wysokie miejsce na liście ostrzeżeń, jakie publikuje Główny Inspektor Sanitarny w wyniku kontroli próbek żywności. W tym roku ostrzeżeń, by nie jeść określonych partii żywności...

  • Dobre jajko

    Jajka od wieków uznawane są za symbol życia. Nic dziwnego. W swoim składzie mają mnóstwo potrzebnych dla zdrowia składników.

  • Salmonella lubi lato

    Coraz chętniej stołujemy się poza domem. Zwłaszcza latem kuszą nas kawiarnie, lodziarnie, bary z szybkim jedzeniem. Czasem bywa to bardzo ryzykowne… Potwierdzają do lekarze, do których zgłasza się coraz więcej osób zarażonych salmonellą.

  • Salmonella – najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko!

    ...potrzebna jest ich większa ilość. Trzymanie produktów z surowymi jajkami w lodówce nie chroni nas dostatecznie: Salmonella rozmnaża się nawet w warunkach dość niskiej temperatury - takiej, jaka panuje(...)Jak? Poprzez właściwą higienę - własną i otoczenia, w którym przygotowujemy posiłki. Gdzie występuje salmonella? Najczęściej w przewodzie pokarmowym drobiu, a przez to na jego mięsie i jajach...

  • Jak uniknąć zatrucia salmonellą?

    ...i jajka trzymaj w lodówce tak, by nie miały styczności z innymi produktami. Zanim rozbijesz jajko, włóż je na 10 sekund do wrzątku.  4. Nie zamrażaj ponownie wcześniej rozmrożonego mięsa, ryb czy lodów...

  • Wygraj z salmonellą

    ...najczęściej dość ostro przebiegająca choroba zakaźna układu pokarmowego, spowodowana zakażeniem bakterią z rodzaju Salmonella. Maluch mógł złapać salmonellę, spożywając zakażone bakteriami produkty: jajka, mięso lub mleko i jego przetwory. Zazwyczaj źródłem zakażenia bywają majonezy, kremy do ciast, lody i rozdrobnione przetwory mięsne: tatar, pasty rybne oraz pierogi. Objawy tej choroby mogą...

Dyskusje na temat: salmonella jajka