• Informacje na temat:

    cydr

Artykuły na temat: cydr
  • Lubelskie Święto Młodego Cydru

    ...20 września na Rynku Starego Miasta w Lublinie odbędzie się Lubelskie Święto Młodego Cydru - najbardziej jabłkowy piknik w Polsce.

  • Paczuszki z kurczaka z surówką z kalarepy

    Sady z jabłoniami to stały element krajobrazu Bretonii i Normandii, nic więc dziwnego, że mieszkańcy tych regionów piją dużo cydru, a ci, którzy wolą coś mocniejszego - calvados - pisze Rachel Khoo.

  • Wśród uniesień

    Najbardziej słoneczne i skore do zabawy miasto Wielkiej Brytanii. W końcu to tu wynaleziono gaz rozweselający... Miejsce spotkań najdziwniejszych balonów świata, ojczyzna cydru, sera cheddar, Banksy’ego i... Cary’ego Granta.

  • Gwiazdy zachęcają do jedzenia polskich jabłek

    Gwiazdy jedzą polskie jabłka. Joanna Jabłczyńska, Marcin Tyszka i Michał Piróg popierają akcję „Postaw się Putinowi – jedz jabłka, pij cydr”. Zachęcają, by jeść jak najwięcej tych owoców, nie tylko z powodów politycznych, lecz przede wszystkim dla zdrowia.

  • Festiwal Małopolska Jesień Enologiczna 2015

    Od dnia 11 września na południu Polski trwa festiwal "Małopolska Jesień Enologiczna 2015", który w tym tygodniu w dniu święta młodego wina czyli 19 listopada zostanie zwieńczony konferencją "Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce - historia kulturowa i perspektywy rozwoju.

  • Wołowina po królewsku

    Przygotowanie Wołowinę pokrój i oprósz solą oraz pieprzem, odłóż. Na patelni rozpuść łyżkę masła i wlej olej.  Obsmaż mięso, dodaj pokrojoną cebulkę, ziemniaki, marchewkę i ocet jabłkowy.  Po minucie wlej cydr, śmietankę oraz wsyp tymianek.  Duś, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania dopraw solą.  Zobacz także: 

  • Kotlety z jabłkami w karmelu

    ...ogniu, po 5 minut z każdej strony. Odłóż na bok.  3. Na patelnię wlej cydr. Wymieszaj, zdrapując przysmażone resztki z jej dna. Gotuj 3-4 minuty, aż płyn zredukuje się do kilku łyżek. Dolej śmietanę...

  • Kotlety wieprzowe pod karmelizowanym jabłkiem

    ...średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Odłóż na bok i trzymaj w cieple.  3. Na patelnię wlej cydr. Wymieszaj, zdrapując przysmażone resztki z jej dna. Gotuj 3-4 minuty, aż płyn zredukuje się do kilku...

  • ​Grzane wino

    Składniki: 1 l cydru jabłkowego 1 butelka czerwonego wina 60 ml miodu 2 laski cynamonu 1 pomarańcza (skórka oraz sok) 4 goździki 3 ziarenka anyżu gwiaździstego 4 obrane pomarańcze (do ozdobienia) Jak przyrządzić: W dużym rondlu połącz cydr, wino, miód, laski cynamonu, skórkę i sok z pomarańczy, goździki i anyż. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10

  • ​Najedzeni Fest! Na cyku

    ..."Na Najedzeni Fest! będzie można spróbować m. in. piw Browaru Imperium Chmielu z Ostrowa pod Tarnowem i browaru lotnego Trzech Kumpli. Zaprezentujemy też możliwości polskich cydrowników i ich nieustępujące francuskim, cydry z Małopolski. Obok piw i cydrów pojawi się również polskie wino z Winnicy Wieliczka i  Podkarpackiej Manufaktury Win (projekt dwóch winiarzy właścicieli winnic Wierzchowina...

Wideo na temat: cydr
Dyskusje na temat: cydr