• Informacje na temat:

    zywnosc

Artykuły na temat: zywnosc
  • Żywność wysokoprzetworzona

    Czym jest żywność wysokoprzetworzona i dlaczego należy jej unikać?

  • Żywność przetworzona - śmiertelna przekąska

    10-proc. wzrost spożycia żywności przetworzonej zwiększa o 14 proc. ryzyko śmierci - wskazują najnowsze badania. Żywność wytwarzana w wielu procesach przemysłowych może okazać się śmiertelną pułapka podaną na talerzu.

  • Żywność wolna od smogu

    Z roku na rok świadomość dotycząca zdrowego trybu życia rośnie – jemy lepiej, pamiętamy o ruchu i odpowiednim nawodnieniu organizmu. Niestety, żyjemy w kraju, w którym aż 42 tys. obywateli rocznie umiera na skutek zanieczyszczenia powietrza, a normy stężenia PM10 są regularnie przekraczane w niemal wszystkich miastach. Smog należy do największych problemów, z którym przychodzi się mierzyć mieszkańcom współczesnego świata, a Polacy są szczególnie zagrożeni jego skutkami.

  • Żywność znacznie dłużej świeża

    Jeśli odpowiednio zapakujesz jedzenie, przetrwa ono dłużej, a ty nie będziesz musiała go wyrzucać. Podpowiadamy, jak dobrać metodę do rodzaju żywności.

  • Przyprawy i spółka Przypraw lepiej nie trzymać w torebkach, w których je kupiliśmy. Przesypane do zamykanych pojemników nie...

  • Czy to jest żywność ekologiczna?

    Coraz częściej kupujemy żywność ekologiczną i organiczną. O tym warto pamiętać decydując się na te produkty?

  • Żywność funkcjonalna - jedzenie, zamiast leków

    Lepiej zapobiegać, niż leczyć - to zdrowotna maksyma, o której warto pamiętać, szczególnie w kontekście żywienia. Eksperci przekonują, aby zamiast apteczki dobrze zaopatrzyć spiżarnię, szczególnie w tzw. żywność funkcjonalną.

  • Żywność probiotyczna "rozjaśnia umysł"

    Jednym z wiodących kulinarnych trendów w nadchodzącym roku jest żywność fermentowana. Poza walorami smakowymi, przynosi ona wiele korzyści dla naszego zdrowia, a jedną z nich jest korzystny wpływ na florę bakteryjną naszego układu pokarmowego, określanego przez naukowców, jako "drugi mózg".

  • „Eko”, „bio” „organic”: Nie daj się wpuścić w pułapkę modnych haseł. Na opakowaniach z żywnością szukaj unijnego logo rolnictwa ekologicznego. Zagwarantuje dobrą jakość produktu.

  • Zdrowa żywność popularniejsza dzięki mediom społecznościowym?

    Ponad jedna trzecia Amerykanów stosuje się do zasad określonej diety lub sposobu odżywiania. Bycie na diecie stało się modne - szczególnie, jeśli doszukamy się w niej znamion wegetarianizmu i ogólnego trendu fit. Spora w tym zasługa mediów społecznościowych.

Zdjęcia na temat: zywnosc
Wideo na temat: zywnosc
  • Żywność w Polsce coraz droższa. Dlaczego?

    Dlaczego żywność w Polsce drożeje? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" dziennikarka Katarzyna Karpa-Świderek. Kiedy ceny spadną?

  • Dlaczego warto wybierać ekologiczną żywność?

    Wszyscy wiemy, że ekologiczna żywność jest lepsza od konwencjonalnej. Produkty z certyfikatem bio oraz eko są w 100 procentach naturalne i bogatsze w składniki odżywcze. Nie zawierają też GMO. Dlaczego jeszcze warto zainwestować w jedzenie pochodzące z rolnictwa ekologicznego?(Agencja TVN)

  • Czy żywność ekologiczna istnieje naprawdę?

    - Jak ktoś mówi, że żywność jest ekologiczna, to znaczy, że musi ona mieć certyfikat ekologicznego sposobu produkcji - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" dr inż. Urszula Sołtysiak z jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym. (Dzień Dobry TVN/x-news)

Dyskusje na temat: zywnosc