• Informacje na temat:

    zywnosc

Artykuły na temat: zywnosc
  • Żywność wysokoprzetworzona

    Czym jest żywność wysokoprzetworzona i dlaczego należy jej unikać?

  • Przyprawy i spółka Przypraw lepiej nie trzymać w torebkach, w których je kupiliśmy. Przesypane do zamykanych pojemników nie...

  • Czy to jest żywność ekologiczna?

    Coraz częściej kupujemy żywność ekologiczną i organiczną. O tym warto pamiętać decydując się na te produkty?

  • Żywność funkcjonalna - jedzenie, zamiast leków

    Lepiej zapobiegać, niż leczyć - to zdrowotna maksyma, o której warto pamiętać, szczególnie w kontekście żywienia. Eksperci przekonują, aby zamiast apteczki dobrze zaopatrzyć spiżarnię, szczególnie w tzw. żywność funkcjonalną.

  • Żywność probiotyczna "rozjaśnia umysł"

    Jednym z wiodących kulinarnych trendów w nadchodzącym roku jest żywność fermentowana. Poza walorami smakowymi, przynosi ona wiele korzyści dla naszego zdrowia, a jedną z nich jest korzystny wpływ na florę bakteryjną naszego układu pokarmowego, określanego przez naukowców, jako "drugi mózg".

  • „Eko”, „bio” „organic”: Nie daj się wpuścić w pułapkę modnych haseł. Na opakowaniach z żywnością szukaj unijnego logo rolnictwa ekologicznego. Zagwarantuje dobrą jakość produktu.

  • Jak układać żywność w lodówce?

    Już za chwilę nasze lodówki zapełnią się pysznym jedzeniem. Ale to nie znaczy, że mogą tam leżeć w nieskończoność i byle gdzie.

  • Żywność, która może powodować raka

    ​Nikt dziś nie neguje związku sposobu odżywiania z ryzykiem rozwoju nowotworów. Temu tematowi był poświęcony II Narodowy Kongres Żywieniowy zorganizowany przez Instytut Żywności i Żywienia. Eksperci przedstawili najnowszy stan wiedzy na ten temat. Mówiono o przyczynach powstawania nowotworów oraz o tym, jak im zapobiec.

  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    Jednym z powodów, które skłoniły mnie do przejścia na zdrowy tryb odżywiania, była chęć poprawienia samopoczucia. Zrozumiałam, że jedzenie przetworzonej żywności zawierającej cukier i sztuczne dodatki sprawiało, że czułam się poirytowana, ociężała albo bez powodu pobudzona lub po prostu miałam podły nastrój. Odrobina śmieciowego jedzenia na wynos uspokajała moje kubki smakowe na jakieś 5 minut, ale godzinę później musiałam zmagać się ze złym samopoczuciem - pisze Sophie Uliano, autorka...

  • Żywność w puszkach. Szkodliwe substancje

    Nanocząsteczki tlenku cynku obecne w puszkowanej żywności w nadmiarze mogą szkodzić, wpływając negatywnie na układ pokarmowy. Choć pierwsze wyniki badań są niepokojące, wymagają jeszcze potwierdzenia.

Zdjęcia na temat: zywnosc
Wideo na temat: zywnosc
  • Żywność w Polsce coraz droższa. Dlaczego?

    Dlaczego żywność w Polsce drożeje? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" dziennikarka Katarzyna Karpa-Świderek. Kiedy ceny spadną?

  • Dlaczego warto wybierać ekologiczną żywność?

    Wszyscy wiemy, że ekologiczna żywność jest lepsza od konwencjonalnej. Produkty z certyfikatem bio oraz eko są w 100 procentach naturalne i bogatsze w składniki odżywcze. Nie zawierają też GMO. Dlaczego jeszcze warto zainwestować w jedzenie pochodzące z rolnictwa ekologicznego?(Agencja TVN)

  • Czy żywność ekologiczna istnieje naprawdę?

    - Jak ktoś mówi, że żywność jest ekologiczna, to znaczy, że musi ona mieć certyfikat ekologicznego sposobu produkcji - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" dr inż. Urszula Sołtysiak z jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym. (Dzień Dobry TVN/x-news)

Dyskusje na temat: zywnosc