• Informacje na temat:

    żurek staropolski

Artykuły na temat: żurek staropolski
  • Staropolski żur z kiełbasą

    Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ..., przeważnie ze służbą i czeladzią, dzielono się opłatkiem, staropolskie opłatki były kolorowe i ślicznie zdobione. Liczba biesiadników musiała być parzysta. Na stole stawiano jedno nakrycie dla nieobecnych i zmarłych. Ale najpiękniejszym staropolskim zwyczajem, który należałoby wskrzesić i utrzymać - było zapraszanie na wieczerzę wigilijną osób samotnych. Wigilijne zwyczaje kulinarne są na całym świecie...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...opłatkiem, staropolskie opłatki były kolorowe i ślicznie zdobione. Liczba biesiadników musiała być parzysta. Na stole stawiano jedno nakrycie dla nieobecnych i zmarłych. Ale najpiękniejszym staropolskim zwyczajem, który należałoby wskrzesić i utrzymać - było zapraszanie na wieczerzę wigilijną osób samotnych. Wigilijne zwyczaje kulinarne są na całym świecie różne i Polska należy chyba do tych...

  • We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy

    Osiem finałowych dań we Wrocławiu wyłoniono spośród ponad 200 przesłanych przepisów. Oprócz zwycięskiej "Hubertówki na trójniaku" wyróżniono jeszcze: "Cebularz z żurkiem" Jadwigi Furmaniak z Kalisza (II miejsce) i "Gołąbki staropolskie" wg przepisu Konrada Wesołowskiego ze Skwierzyny (miejsce III). W finale łódzkim drugie miejsce zajęła Halina Stachura-Olejniczak z Wólki Kosowskiej, autorka...

  • .... Jeszcze zrobie staropolskie wolowe zrazy zawijane, bo jagnieciny sie boje, podobno w sklepach sa jakies owce nowozelandzkie. Ze slodkosci bede miala tylko sernik i to juz full, no moze jeszcze jakas...

Dyskusje na temat: żurek staropolski
  • Re: Pyszności w Zakopanym

    WITAM SERDECZNIE, nie jestem tubylcem, ale Góralką Bagienną z Krakowa HEJ! jeśli mogę doradzić to CHATĘ ZBÓJNICKĄ ( obok parku wodnego - " w choinkach" ) po herbacie góralskiej w zimie po lodzie świetnie się schodzi ( lub zjeżdża ).Ale tak na poważnie - polecam z czystym sumieniem - BARDZO SMACZNE JEDZENIE np. niedrogi żurek staropolski z jajkiem i kiełbasą podawany jest w kociołkach z maleńkim

  • Re: Jakie zioła do zup?

    Witaj, nie do każdej zupy możesz użyć tych samych ziół czy przypraw. Ważne są eksperymenty :) Oto mój spis: 1. krem z cukinii lub krem z pora - gałka muszkatołowa, świeżo ścierana 2. zupa pomidorowa - bazylia i szczypta oregano (w zależności od stanu w kuchni, świeża lub suszona-ale nie ze sklepu) 3. żurek staropolski - majeranek (suszony, nie ze sklepu) 4. zupa z marchwi - świeży tarty imbir