• Informacje na temat:

    zupki chinskie a zdrowie

Artykuły na temat: zupki chinskie a zdrowie
  • Glutaminian sodu - czy powinniśmy go unikać?

    Glutaminian sodu (MSG) to popularny wzmacniacz smaku, dodawany przede wszystkim do żywności przetworzonej. Przed laty pojawiły się podejrzenia, że ten składnik ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Badania na temat substancji trwają, a informacje dotyczące bezpieczeństwa jej stosowania, ciągle podlegają dyskusji.

  • Jadłospis dla planety

    ...​Chwila słabości i wołowy burger trafia na talerz. Mały grzech, ale pomnożony przez miliard zagraża światu. Jemy za dużo mięsa i cukru, mało warzyw. To ma wpływ na zdrowie i na zasoby Ziemi. Za 20 lat planeta nas nie wyżywi, ponieważ produkcja mięsa pozbawi ją rezerw wody i ogołoci z upraw. Czeka nas asceza? Nie, raczej... fleksitarianizm. Czyli czasem kotlet, ale częściej soczewica i fasola...

  • Sól była cenniejsza niż złoto

    ...dietetyczki, prof. Kristen Bibbins Doming z Uniwersytetu Waszyngtońskiego - nieznaczne zmniejszenie ilości soli w pożywieniu, które nie wpłynie na smak, może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie. Badania...

  • Produkty, które zawierają więcej soli, niż myślisz

    ...sodu. Takim sposobem pozornie pożywna zupa, staje się niezdrowym, przepełnionym konserwantami posiłkiem. Zupy w proszku Zupki chińskie i inne produkty instant to nie tylko bomba kaloryczna, ale...

  • Ból głowy - jaki ma związek z dietą?

    ...zupki, dania typu instant - mało które produkty zawierają tyle glutaminianu sodu i w tak dużym stopniu sprzyjają bólom głowy. Najlepiej w ogóle ich nie jeść! Czekolada zawiera znaną winowajczynię...

  • Dietetyk: Makaron nie jest kaloryczny

    Czy makaron jest produktem wskazanym dla osób, którym zależy na zdrowiej diecie? Jeśli tak, dlaczego? Anna Różyk: - Przy prawidłowym odżywianiu należy pamiętać, że w diecie powinna znajdować się(...) indeksie glikemicznym (IG), co pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Badania naukowe niejednokrotnie pokazały, że istnieje powiązanie pomiędzy spożywaniem produktów o niskim IG, a zwiększonym poziomem...

  • Od zasmażki do fusion

    ...dania do wyboru, łagodne i na ostro, przeważnie brało się oba).  Nowy ustrój otworzył nas na Orient. Ach, te budki na MDM-ie! Ach, te chińskie zupki z torebki z pofalowanym makaronikiem. Oj, dużo wody...

  • Danie na kolanie

    ..., a wakacje z proszku będą równoznaczne ze zdrowiem w proszku. Przepis na zupę błyskawiczną: - torebka mrożonego zielonego groszku (250 dag) - 3 łyżki oleju rzepakowego - 250 ml śmietany 12 proc...

  • Dodatki do żywności: Sprawdź, co jesz!

    Guma guar, skrobia modyfikowana, siarczyny... To nazwy mało apetyczne. A to tylko przykłady składników naszego codziennego menu! Po co producenci dodają tyle dziwnych substancji do żywności? I czy na pewno nam one nie szkodzą?

  • Jak solić, aby nie przesolić?

    Używamy go dwa razy więcej niż powinniśmy. Czym zastąpić chlorek sodu?