• Informacje na temat:

    zupa z rzodkiewki

Artykuły na temat: zupa z rzodkiewki
  • Zielona zupa krem

    ..., 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz, 2 rzodkiewki, kiełki Przygotowanie: Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Ziemniaka obierz, umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę(...) koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przelej do miseczek. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i kiełkami. Przygotowanie: 30 minut Porcja: 200 kilokalorii 20/2016 Świat i Ludzie...

  • Zupa dla ochłody

    .... Dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na ok. 60 min. Chłodnik przelej na talerze lub miseczki, każdą porcję posyp mieloną papryką. Rada: Do chłodnika możesz dodać rzodkiewki pokrojone na cienkie(...) masła lub oleju, np. rzepakowego, 1 łyżka suszonej mięty lub kilka listków świeżej, 3/4 l bulionu warzywnego,  2-4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 rzodkiewki, 1/2 długiego ogórka, 1/2 pomidora, natka...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    ...​Botwina, botwinka czy boćwina...? Często te nazwy są mylone. Warto więc wyjaśnić, że botwina to młode liście buraka ćwikłowego z jego młodym korzeniem, z których może powstać zupa zwana botwinką.

  • Zupa nad zupami

    ...dobrze. Zupa to szybkie danie, może stać w lodówce wiele dni, a kapuśniak, żurek czy barszcz czerwony smakują nawet lepiej na drugi dzień. Rozgrzewa nasz organizm w zimne dni, ale i chłodzi (nie zapominajmy o chłodnikach i zupach owocowych!) w upał. Może być potrawą jednogarnkową, jeśli są w niej węglowodany złożone - makaron pełnoziarnisty, kasza czy brązowy ryż, oraz białko - sztuka chudego...

  • Botwina, botwinka czy boćwina…? Często te nazwy są mylone. Warto więc wyjaśnić, że botwina to młode liście buraka ćwikłowego z jego młodym korzeniem, z których może powstać zupa zwana botwinką(...) ilości osolonej wody. Z botwiny przygotujemy także pyszny chłodnik. Wystarczy wywar z botwinki, jogurt grecki (lub w lżejszej wersji kefir, maślanka) oraz posiekane rzodkiewki, ogórek, koperek, młody...

  • Ta zupa ma wyjątkowo piękny kolor nasyconej zieleni. Jej smak mieści się gdzieś pomiędzy szczawiową a szpinakową, z tym że od tej pierwszej jest mniej kwaśna, a od drugiej bardziej pikantna.

  • Zupa chłód, zupa cud

    Doceniam intensywny smak warzyw hiszpańskiej zupy na upały, lubię bułgarską ogórkowo-czosnkową wariację na temat tzatzików, jednak dla mnie polski chłodnik to najlepsza i najzdrowsza zimna zupa na świecie. Ba, jestem w stanie to udowodnić. Na zimno.

  • Okroszka z kefirem

    Rosyjska zupa na zimno.

  • Domowa zupa kalafiorowa Domowa zupa kalafiorowa najlepiej smakuje na wywarze drobiowym. Do przygotowania 1,5 l zupy z powodzeniem wystarczą 4 skrzydełka...

  • A na talerzu maj

    Zazieleniło się w warzywniakach. W miskach stoją na baczność szparagi, a w skrzynkach polegują młode marchewki i rzodkiewki. Szklarniowe, ale co tam, stęskniliśmy się za nimi i chcemy je jeść! Jak podawać młodą zieleninę?

Dyskusje na temat: zupa z rzodkiewki
  • Re: Różowa zupa-krem z rzodkiewki

    Z czego wam wyszedl taki intensywny czerwony kolor? NaPEWNO NIE RZODKIEWKI!!!!!!!!

  • Re: Różowa zupa-krem z rzodkiewki

    Szału nima! Ale doopę może urwać...! :-))

  • Re: To należny ocalić

    Zupa też jest bardzo smaczna. Listki posiekać, ugotować jak zupę szpinakową, szczawiową lub botwinkę, a samą rzodkiewkę zetrzeć na dużych oczkach i wrzucić do gara pięć minut przed końcem gotowania. Chłodnik z botwinki i rzodkiewki też jest pyszny. Jeśli mamy zbyt mało szczawiu, szpinaku czy botwinki na zupę, śmiało można uzupełnić listkami z rzodkiewki.

  • Re: W panierce z ziaren i pestek, z orzechów i płatków kukurydzianych. (Nie)codzienne kotlety

    Zupa pomidorowa z sezamem,kiełkami rzodkiewki i imbirem jest lepsza . Jak ktoś chce przepis to podam.

  • Re: Klasyczny chłodnik litewski

    Troche ten chłodnik nie wyszedł! Całe to przygotowanie jest odpowiednikiem do zwyklej naszej "botwinki", tylko bez rzodkiewki! Samo słowo "chłodnik" mówi, ze zupa powinna być zimna! Jeśli chcesz żeby chłodnik był dobry, to koperek trzeba utrzeć dobrze z odrobiną soli i śmietaną! I starty zielony ogórek! I na koniec dodajemy wywar z buraczkami i jajko, zamiast cytryny na wsi dawało się kwaśne

  • Re: Zupa chłód, zupa cud

    Chłodnik litewski to danie bezmięsne !!!!! Na Litwie nie dodaje się rzodkiewki. Spotkałam dodatek szczawiu - zakwasza i kwiatów ogórka. A ziemniaczki najlepsze z masełkiem i koperkiem.

  • Re: Zupa chłód, zupa cud

    A ja świeże, obrane ogórki trę na tarce o dużych oczkach, nie dodaję rzodkiewki, bo nie lubimy jej w chłodniku, i zamiast jogurtów dodaję znakomite zsiadłe mleko formy Krasnystaw. A inne składniki, jak w przepisie pani Kasi.