• Informacje na temat:

    zupa ogorkowa

Artykuły na temat: zupa ogorkowa
  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • 5 sposobów na przesoloną zupę

    ...1. Włóż do garnka  2 średniej wielkości ziemniaki, gotuj je w zupie 10-15 minut i wyjmij. Ziemniak działa jak gąbka, która wyciągnie nadmiar soli. 2. Dodaj do zupy 1-2 surowe białka jaja kurzego. Gdy białko się zetnie, wyjmij je łyżką cedzakową. Twoja zupa znacznie straci na słoności. 3. Wrzuć do potrawy woreczek białego ryżu, gotuj przez 10 minut, wyjmij i ciesz się odzyskanym smakiem dania...

  • Szczaw to nie tylko zupa szczawiowa

    Szczaw zwykle kojarzy się z niezbyt lubianą - zwłaszcza przez dzieci - zupą. Krem jarmużowo-szczawiowy, sos szczawiowy oraz majonez ze szczawiu, a także szczaw zamiast koperku do zupy ogórkowej - Tomasz Jakubiak podpowiada, jak wykorzystać szczaw.

  • Jak ugotować dobrą zupę?

    Należy uważać, aby nie przegotować poszczególnych składników, bo to obniży wartości smakowe i odżywcze zupy. Najpierw dodaj produkty, które gotują się...

  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    Zupa to doskonały pomysł na obiad. Sprawdzi się tak samo dobrze przy okazji spotkania rodzinnego, niezobowiązującego lunchu z przyjaciółmi czy jako posiłek dla dziecka. Oto 5 rad, dzięki którym dania będą jeszcze smaczniejsze, a jednocześnie ich przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu.

  • Nie tylko ogórkowa

    Oto kilka pomysłów na dania z kiszonymi ogórkami w roli głównej.

  • O zupach i cudach

    .... Najpierw była zupa, potem wynaleziono chleb. A dopiero później koło. Zupę można było zrobić ze wszystkiego, ale nierzadko trzeba ją było przyrządzić z czegokolwiek. W książce "Brewiarz śródziemnomorski(...), lecz smaku zupy, niestety, nie opiszę, bo jej nie jadłem, czego bardzo żałuję. Jednak ciekawi mnie, co to jest za "wszystko", które musi wyjść z kamieni, żeby zupa była dobra? Ile soli można z niego...

  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    ...z dodatkiem cebuli, czosnku i koperku pozwoli nadać odpowiedni smak naszej ulubionej ogórkowej! Wystarczą 2 litry wywaru bulionowego oraz obrane i pokrojone ziemniaki i pyszna zupa gotowa...

  • Jak wykorzystać kości w kuchni?

    Schab kupuj wyłącznie z kością – dzięki niej mięso pozostaje w lodówce dłużej świeże. Kość od schabu doskonale nadaje się na zupę pomidorową. Nie jest zbyt tłusta i ma niepowtarzalny smak.  Do ogórkowej używaj kości ogonowej, a do kapuśniaku – żeberek. W zupach świetnie sprawdza się kość krzyżowa, zwłaszcza w jarzynowej i ziemniaczanej. Szponder wołowy idealny do gotowania wszelkich zup...

  • Noworoczne postanowienia – pyszne, pożywne zupy na cały rok!

    ...i pokrojone ziemniaki oraz dodatki (np. śmietana) i pyszna zupa gotowa. Zupy Kuchnia Świata WINIARY– doskonały dobór składników pozwoli na szybkie i łatwe przygotowanie zup znanych z kuchni tajskiej(...) WINIARY – ok. 3,49 zł Zupy Kuchnia Świata WINIARY – ok. 1,99 zł Rodzinne Zupy WINIARY – ok. 2,29 zł Chłodniki WINIARY - ok. 1,89 zł   Obiad bez zupy to nie obiad, ale zupa to także idealna...

Wideo na temat: zupa ogorkowa
  • Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?

    Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, choć nie każdy przepada za jej lekko kwaśnym smakiem. Przetarte kiszone ogórki, bądź co bądź polska specjalność, idealnie nadają się do przygotowania pysznej, wyrazistej w smaku i sycącej zupy! Sekretem dobrej zupy ogórkowej są nie tylko odpowiednio przyrządzone ogórki - nie mogą być zbyt kwaśne, koniecznie kiszone - ale też bulion mięsno-warzywny, który

  • Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?

    Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, choć nie każdy przepada za jej lekko kwaśnym smakiem. Przetarte kiszone ogórki, bądź co bądź polska specjalność, idealnie nadają się do przygotowania pysznej, wyrazistej w smaku i sycącej zupy! Sekretem dobrej zupy ogórkowej są nie tylko odpowiednio przyrządzone ogórki - nie mogą być zbyt kwaśne, koniecznie kiszone - ale też bulion mięsno-warzywny, który

Dyskusje na temat: zupa ogorkowa
  •  zupa ogorkowa

    jak sie robi tradycyjną ogórkową??? proszę o radę

  • Re: Gotuj razem z Sophią Loren

    sledziew oleju, w sosoie pomidorowym, barszcz czerwony, ukrainski, zupa ogorkowa to tez przepisy nie do zjedzenia dla Francuza, Hiszpana, Amerykanina, Wlocha itd. co kraj to inny zwyczja.

  •   Re:  zupa ogorkowa

    dać troszkę masła, zupa będzie smaczniejsza. Ugotowane jarzyny połączyć z ogórkami dodać wodę z ogórków( ogórki własne lub ja np. mam sprawdzone kupne we woreczku) . Można doprawić do smaku

  • Zupa jedzona widelcem

    Widze,ze podobne smaki nasze dzieci maja, moj K uwielbia i pomidorowa i ogorkowa:))

  •  Re:  zupa ogorkowa

    Ja gotuje bulion na żeberkach, dorzucam też pół kg serduszek i pół kg żołądków drobiowych, dodaję również ziele angielskie 2szt, pieprz czarny 3 lub 4szt, dwa liście laurowe. Obieram marchew, pietruszke, seler, por,ziemniaki po czym wszystko drobno kroję. Dodaję do bulionu. Gdy warzywa będą juz miękkie dodaję starte ogórki kiszone (najlepiej własnej roboty) Osobiście preferuje kwaśną zupe ogórkową dlatego dodaje trzy słoiki ogórków. Ewentualnie można dodać vegete. Na koniec zabielamy...

  • Zupa jedzona widelcem

    okruszek jakis inny jest. nie lubi pomidorowki ani ogorkowej. w ogole nie lubi nic kwasnego, nawet sok pomaranczowy dla niego za kwasny. my uwielbiamy ogorkowa, ale wtedy musze miec jakis obiad w zapasie dla okruszka.

  •  Re:  zupa ogorkowa

    Gotujesz wywar z mięsa,lub ekonomicznie z kostki rosołowej.Do gotującego sie wywaro dokładamy włoszczyznę(pietruszka,marchewka,seler,por).Do wywaru dodajemy listek laurowy,ziele angielskie.Jak sie wszystko ugotuje-taki rosołek,wyciągamy włoszczyznę(marchewke można pokroić w kostkę i włożyć spowrotem do wywaru).Ja reszty warzyw nie wykorzystuje w zupie-można pokroić je i zrobic sałatke warzywną.I teraz dodajemy albo przecier ogórkowy dobrej firmy,albo kupujemy dobrze zakiszone ogórki...

  • Zupa jedzona widelcem

    :) polskie geny:)) ale ogorkowej bym zjadla, tyle ze u mnie tylko ja zupy jadam, a kapysniak i ogorkowa to juz zupelnie, M. nawet nie spojrzy, albo raczej spojrzy skrzywiony. nadzieja, ze jak beda dzieci, odezwa sie w nich jak u Fiiki polskie geny:)

  •  Re:  zupa ogorkowa

    potarkowane bądź pokrojone ogórki polecam podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i cebuli a nastepnie dodać do ugotowanych wcześniej składników- każda supa smakowa nabiera wyjątkowego smaku jesli podsmażymy główny składnik(kapusta, przecier pomidorowy, buraczkiitp.)

  • -

    -

    a jaka to zupa zielona ? ogorkowa czy szczawiowa?