• Informacje na temat:

    zupa krupnik

Artykuły na temat: zupa krupnik
  • Krupnik z marchewką

    Pyszna zupa na zimę.

  • Krupnik na chore zatoki

    Ta silnie rozgrzewająca zupa złagodzi objawy zapalenia zatok. Ma właściwości osuszające śluz, który spływa z do nosa i gardła w trakcie infekcji.

  • Krupnik po szkocku

    Jeśli nie masz jagnięciny, można użyć wieprzowiny – najlepiej z łopatki. Dodatek kaszy jęczmiennej sprawia, że zupa jest bardzo sycąca.

  • Krupnik polski

    Krupnik w przedwojennych książkach kucharskich traktowano jako danie typowo "gospodarskie", a doceniano go za to, że jest pożywny, sycący i smaczny. Warto przypomnieć sobie o tej zupie przy układaniu domowego jadłospisu, zwłaszcza w mroźne zimowe dni.

  • Aromatyczny krupnik

    Kasza dostarcza organizmowi paliwa na cały dzień. Zawiera dużo witamin z grupy B, kwasu foliowego i składników mineralnych.

  • Gorąca zupa? To jest to!

    Gulaszowa, gęsty krupnik, barszcz ukraiński, a może rybna?

  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • Krupnik z mięsem

    Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Marchew, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę lub w zapałki. Pora wzdłuż na pół i w plasterki. Warzywa zalać wodą (ok....

  • Aby miała pyszny smak, potrzebujemy dobrego wywaru. Nie należy używać kostek bulionowych, gdyż zawierają one dużo soli i glutaminianu sodu, który wzmaga apetyt. Aby uzyskać dobry bulion, który będzie smaczną bazą do krupników, najlepiej ugotować go na mięsie wieprzowym z kością. Grochową, fasolową i kwaśnicę warto przygotować na wędzonce, aby uzyskać odpowiedni aromat. Jeśli nie mamy takiej...

  • Zupa pięknie podana

    Nawet tradycyjny krupnik zyska na urodzie, gdy podamy go w nieco innym "talerzu".

Dyskusje na temat: zupa krupnik
  • Re: Moja zupa ma niełądny kolor

    Krupnik zawsze soli się przy końcu gotowania:)

  • Re: Krupnik polski

    krupnik na żeberkach i wędzonce ? - toż to nie kapuśniak ani grochówa, tylko delikatna i lekkostrawna zupa!

  • Re: Moja zupa ma niełądny kolor

    krupnik ugotuj osobno a pozniej dodaj do wywaru z ktorego robisz zupe, wtedy cala metna woda z kaszy nie zostanie w zupie

  • Re: Krupnik polski

    W tym beznadziejnym przepisie to sam tłuszcz, a nie lekkostrawna, pyszna zupa. Kasza utarta z masłem, żeberka i wędzonka :((((.

  • Re: Moja zupa ma niełądny kolor

    DZIĘKI WIELKIE. UGOTOWAŁAM KRUPNIK ZE STARTYMI WARZYWAMI, WYSZEDŁ WIOSENNY PACHNĄCY I JESTEM ZADOWOLONA ;-) POZDROWIONKA SERDECZNE!!!!!

  • Re: Krupnik polski

    prosta zupa ,1 garnek ,kto za starych czasów pieprzył by się,danie dla faceta ,nogi,jarzyny ,przyprawy wg uznania na koniec kasza na 2 dzień jak za gęsta -woda ,tydzień z głowy, następny kartoflanka,ale krócej ,dziewczyny żyją do dziś,a te durne przepisy pseudo kucharek do kosza,gdy czytam taki przypadki to dzwonię do kamieniarza by jej pomnik poprawił-sami eksperci ,a mleko na podłodze

  • Re: Moja zupa ma niełądny kolor

    krupnik ugotuj osobno a pozniej dodaj do wywaru z ktorego robisz zupe, wtedy cala metna woda z kaszy nie zostanie w zupie Ja gotuje krupnik razem z cala zupka, ugotowany osobno nie daje zupie tego pysznego smaku, a czy barwa jest taka wazna??

  • Re: Na chłodne dni najlepsza jest zupa

    Z zup najlepszy jest krupnik :) Lubelski

  • Re: nie ma jak zupa

    Chyba normalne - czasem pomidorowa, czasem żurek czy krupnik, u starych jak się przejdę czasem, to jakieś szczawiowe czy cebulowe :) A jak czasu brak, to nudle z szafeczki - i kilka smaków więcej jest ;)

  • Re: Aromatyczny krupnik

    2 pęta kiełbasy prawie kg. żeberek i śmietana....................dla kogo ta zupa dla Eskimosów?:(