• Informacje na temat:

    zrazy

Artykuły na temat: zrazy
  • Zrazy zawijane

    ...pokroić w paski o długości 5-6 cm.  2. Cebulę, kapustę i paprykę ułożyć na plastrach rostbefu. Każdy nadziany plaster mięsa zwinąć w ciasny rulon i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Zrazy obtoczyć w mące. Ułożyć na patelni i obsmażyć na silnym ogniu do zrumienienia.  3. W szerokim garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać kostki rosołowe i pastę pomidorową. Włożyć zrumienione zrazy, dusić...

  • Zrazy wołowe

    ...brytfance rozgrzać olej. Wrzucić boczek, smażyć 4 minuty, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Wyjąć go z brytfanki. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Wyjąć ją. Do brytfanki włożyć zrazy. Szybko je(...). Gotowe zrazy podawać z kapustą i ziemniakami. Danie posypać posiekaną natką pietruszki. Zobacz także:

  • Zrazy po meksykańsku

    ...i uformuj zrazy. Obtocz je w mące i obsmaż na patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 2 szklanki wody i wsyp vegetę, która wzbogaci smak dania. Całość zagotuj. Patelnię przykryj i duś mięso jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec do sosu dodaj śmietanę. Gotowe zrazy podawaj z ryżem. Zobacz także:

  • Jak spinać zrazy?

    Jest na to kilka sposobów. Najłatwiejszy to obwiązanie ściśle zwiniętych roladek bawełnianą lub lnianą nitką – koniecznie białą! Jeśli wolisz spiąć zrazy wykałaczkami (trudno będzie obsmażyć mięso na patelni!), koniecznie namocz je wcześniej w wodzie – wyjmiesz je potem bez trudu! A jeśli korzystasz z metalowych szpilek do spinania, posmaruj je olejem lub oliwą, by gładko wyszły z mięsa po...

  • Zrazy po litewsku

    ...rozgrzewamy smalec i smażymy zrazy z każdej strony na rumiano. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Powstały sos zaprawiamy łyżką mąki, by...

  • Jak spinać zrazy?

    Jest na to kilka sposobów. Najłatwiejszy to obwiązanie ściśle zwiniętych roladek bawełnianą lub lnianą nitką – koniecznie białą! Jeśli wolisz spiąć zrazy...

  • Zrazy wołowe po staropolsku

    Zrazy to jedna z tych potraw, o których można usłyszeć, kiedy Polacy rozmawiają o przeszłości. Zawsze sobie wyobrażałam, że była to potrawa jadana podczas intelektualnych obiadów, kiedy rozmawiano o stanie państwa, sztuce i poezji. Jeśli nie masz suszonych grzybów, użyj kilku młodych pieczarek usmażonych na maśle i 200 ml dobrej jakości rosołu razem z winem.

  • Zrazy z nadzieniem orzechowo-szpinakowym

    .... Zrazy zepnij wykałaczkami albo obwiąż mocną nicią. Szybko obsmaż je na rozgrzanym oleju.  Cebule obierz, posiekaj. Zrazy zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmaż.  Ponownie włóż mięso. Dodaj odłożone orzechy. Zalej winem i bulionem. Duś pod przykryciem 1 godzinę i 45 minut - na małym ogniu. Zrazy wyjmij z sosu.  Wymieszaj mąkę...

  • ​Zrazy zawijane à la Radecki

    ...do miękkości, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością bulionu. Gdy zrazy będą gotowe, usunąć nitki. Zrazy podawać polane sosem, który wytworzy się w czasie duszenia, najlepiej z kaszą gryczaną...

  • .... Mięso na zrazy bite (najlepiej rostbef albo rumsztyk) musiało być przed duszeniem rozbite tłuczkiem, czyli „zrażone” – stąd wywodzona jest nazwa tej potrawy. Rozbite wałkiem i przyrumienione na maśle zrazy dusimy w bulionie np. z posiekaną cebulą i suszonymi grzybami (wraz z wodą, w której się moczyły) – na małym ogniu, około 2 godzin. Pod koniec można sos zagęścić 200 ml śmietany wymieszanej...

Wideo na temat: zrazy
  • Przepis na zrazy zawijane

    Zrazy zawijane to jeden z najpyszniejszych sposobów na obiad, które świetnie łączą smak kruchej, aromatycznej wołowiny, wędzonego boczku i niesamowitego smaku tradycyjnych kiszonych ogórków. Przyrządza się je szybko - z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet kuchenny laik! Poznajcie nasz przepis - zawijane zrazy to naprawdę proste, ale pyszne danie!

Dyskusje na temat: zrazy
  • Re: Ulubione danie?

    schabowy, zrazy, golonka :) mniam mięsko :)

  • Re: Śląskie zrazy

    Jak Slonskie to nie zrazy

  •  Jak zrobić zrazy wołowe?

    Bardzo lubię je jeść, ale sama ich nigdy nie robiłam. Jestem ciekawa jak się je przyrządza, a nuż się skuszę:)

  • Re: Zrazy wołowe

    kuchorzu jadles ty kiedy zrazy wolowe? watpie.

  •   Re:  Jak zrobić zrazy wołowe?

    to np.rolady śląskie..ładny kawałek wołowiny pokroic,dobrze rozbic tłuczkiem,posmarowac musztardą.Farsz robię z ogórków kiszonych,cebuli,boczku wędzonego pokrojone w kostkę,można dac czosnek,ciasno zwijam i wiąże grubą nicią.piecze na smalcu ew.oleju dodając cebule w piórka,ziele ang. i liśc laurowy.Nie sole ze względu na boczek i ogórki są słonawe Jestem ślązaczką i popieram powyższy przepis. Po upieczeniu mięska należy je zalać wodą przyprawioną solą czy tez wegetą i dusić do miękkości....

  • Re: Śląskie zrazy

    na śląsku są rolady, nie zrazy czy rulandy

  •  Re:  Jak zrobić zrazy wołowe?

    to np.rolady śląskie..ładny kawałek wołowiny pokroic,dobrze rozbic tłuczkiem,posmarowac musztardą.Farsz robię z ogórków kiszonych,cebuli,boczku wędzonego pokrojone w kostkę,można dac czosnek,ciasno zwijam i wiąże grubą nicią.piecze na smalcu ew.oleju dodając cebule w piórka,ziele ang. i liśc laurowy.Nie sole ze względu na boczek i ogórki są słonawe

  • Re: Śląskie zrazy

    To są rolady a nie zrazy !!!! Na Śląsku są rolady !!!!

  •  Re:  Jak zrobić zrazy wołowe?

    jest bardzo fajna strona o gotowaniu z przepisami ,tam jest wszystko , WIELKIE ŻARCIE- PRZEPISY

  • Re: Śląskie zrazy

    "Śląskie zrazy"?!Rolady owszem ,ale to koło rolad nawet nie leżało.