• Informacje na temat:

    zoltko i bialko

Artykuły na temat: zoltko i bialko
  • Jak oddzielić żółtko  od białka?

    Wstaw lejek do szklanki. Wbij jajko do lejka, nie uszkadzając żółtka. Białko prześlizgnie się przez wylot lejka, a żółtko zostanie w...

  • Leniwe

     Twaróg, żółtko, cukier waniliowy i sól wymieszaj. Ubij białko i dodaj do masy. Wsyp mąkę i wyrób ciasto. Uformuj cienki wałek i odcinaj kawałki ciasta....

  • Cudowna moc jajka

    Żółtko odżywi cerę suchą i zmęczoną, zahamuje wypadanie włosów. Białko zaś oczyści cerę tłustą, zmniejszając wydzielanie sebum.

  • Gratin z letnich owoców

    Truskawki poprzekrawać. Owoce wymieszać 50 g cukru i skórką z cytryny. Umieścić w formie. Jajka rozdzielić. Ubić białko, a następnie 100 g śmietany. ...

  • 3 ważne powody, by polubić jajka

    Z ich smakiem warto zapoznać już niemowlę. Jeśli brzdąc polubi żółtko, a potem białko, jego jadłospis bardzo na tym zyska. Sprawdź, dlaczego.

  • Co musisz wiedzieć o łososiu?

    Na przekąskę, do kanapek i sałatek, na obiad i kolację. Pomaga utrzymać prawidłową wagę, dba o kondycję naszego serca. A dobrze przyrządzony, jest pyszny. Porcja łososia dostarczy nam m.in. wartościowe białko i tzw. zdrowe tłuszcze, które chronią nas przed chorobami serca. Zaproś łososia na swój stół...

  • Jajka od serca

    Tym prostym śniadaniem zadowolisz swoich bliskich.

  • A może to alergia pokarmowa?

    Trudno ją zdiagnozować: objawy nie zawsze występują zaraz po jedzeniu. Sprawdź, co może ci szkodzić i jak to ustalić.

  • Walentynkowe śniadanie

    Świetny pomysł na romantyczny początek dnia.

  • Kawa zwalcza oznaki  starzenia i...

    Poprawia mikrokrążenie w skórze, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Wideo na temat: zoltko i bialko
  • Jak szybko oddzielić żółtko od białka? Banalny trik

    Oddzielanie żółtka od białka to zmora każdego początkującego kucharza - dla wielu z nas magią jest oddzielanie, którego z taką łatwością dokonują nasze mamy, babcie czy inni doświadczeni rodzinni kucharze. Zwykle robią to już podczas otwierania skorupki, wyłuskując żółtko do jednej z połówek skorupki... To wcale nie musi być trudną sztuką - wystarczy znać jeden trik, by już zawsze błyskawicznie oddzielać białko od żółtka. Zobaczcie, to naprawdę proste i zawsze działa!

Dyskusje na temat: zoltko i bialko
  • Re: Skuteczne sposoby na bóle kręgosłupa

    jest bialko w sklad ktorego wchodza aminokwasy. Jedna czasteczka bialka to ok. 500 aminokwasow. Podstawowych aminokwasow jest 22 , ktore dziela sie na endogenne i egzogenne . Endogenne to te ktore(...) zbudowane' trzeba ten dobry "material " dostarczyc w dobrym pozywieniu.Najlepszym pozywieniem dla czlowieka jest szpik kostny, zoltko jaj,i nastepnie czesci zwierzat trawozernych, tluszcz, podroby jak

  • Re: Jaskółcze gniazda

    By ugotowac jajko tak, ze bialko jest twarte a zoltko miekkie, jajko rozmiaru "M" wrzucamy do wrzatku i gotujemy 6 minut, rozmiaru "L" - 7 minut.

  • Re: Problem z biszkoptem

    ciasto dostalo odpowiednia ilosc skladnikow i powietrza w trakcie ubijania. Zaczne od jajek,w ktorych dominuje BIALKO,a wiec wiecej w jajku bialka niz zoltka,mam sprawdzone sklepy. Na duza tortownice(...),nastepnie dodaje zoltko i lyzke cukru i tak na przemian az do wyczerpania zoltek i cukru,w miedzy czasie plastikowa lopatka podrzucam delikatnie mase aby dostalo sie do niej powietrze , dodaje sok

  • Re: Sprawdzone sposoby

    100%racji.robie identycznie.bialko sciete,zoltko wrecz surowe.pieprz,sol i najlepiej bulka.gotowane na miekko: dokladnie 5 minut od wrzucenia do wrzatku.potem przelac zimna woda przez chwile i jeszcze nigdy bialko nie bylo surowe.potrafie tez lyknac surow jajko ale musi byc duzo pieprzu i tylko bezposrednio ze skorupki.nie przepadam za surowym bialkiem.zoltko co innego.np z tatarem mhhhhh.pycha.

  • Re: Skuteczne sposoby na bóle kręgosłupa

    jest bialko w sklad ktorego wchodza aminokwasy. Jedna czasteczka bialka to ok. 500 aminokwasow. Podstawowych aminokwasow jest 22 , ktore dziela sie na endogenne i egzogenne . Endogenne to te ktore(...) zbudowane' trzeba ten dobry "material " dostarczyc w dobrym pozywieniu.Najlepszym pozywieniem dla czlowieka jest szpik kostny, zoltko jaj,i nastepnie czesci zwierzat trawozernych, tluszcz, podroby jak

  • Re: Tajemnice ciasta na pierogi

    Nieprawda, jesli dodajesz tluszcz i jajka - ciasto i pierogi beda mieciutkie. Jesli tylko maka, woda i sol plus jajka - beda twardsze, taka zaleznosc. Lepiej juz dodac tylko zoltko, bo to bialko utwardza. Jesli ciasto jest twarde, to oznacza zle proporcje skladnikow.

  • Re: Skuteczne sposoby na bóle kręgosłupa

    jest bialko w sklad ktorego wchodza aminokwasy. Jedna czasteczka bialka to ok. 500 aminokwasow. Podstawowych aminokwasow jest 22 , ktore dziela sie na endogenne i egzogenne . Endogenne to te ktore(...) zbudowane' trzeba ten dobry "material " dostarczyc w dobrym pozywieniu.Najlepszym pozywieniem dla czlowieka jest szpik kostny, zoltko jaj,i nastepnie czesci zwierzat trawozernych, tluszcz, podroby jak

  • Re: Tajemnice ciasta na pierogi

    To bialko a nie zoltko utwardza pierogi. Zaparzam make mlekiem, po ostudzeniu daje cal e jajka z odrobina smietany, czasem lyzka maki ziemnaczanej - pierogi sa jak slimaczki. Kazdy tluszcz,jak smietana, olej, maslo a nawet smalec powoduja miekkosc i elastycznosc ciasta, a potem pierogow. Pozdrawiam.

  • Re: Skuteczne sposoby na bóle kręgosłupa

    jest bialko w sklad ktorego wchodza aminokwasy. Jedna czasteczka bialka to ok. 500 aminokwasow. Podstawowych aminokwasow jest 22 , ktore dziela sie na endogenne i egzogenne . Endogenne to te ktore(...) zbudowane' trzeba ten dobry "material " dostarczyc w dobrym pozywieniu.Najlepszym pozywieniem dla czlowieka jest szpik kostny, zoltko jaj,i nastepnie czesci zwierzat trawozernych, tluszcz, podroby jak

  • Re: Sprawdzone sposoby

    Obrzydliwe Blllllle, moja tesciowa tak robi, obrzydzila mi tym jajecznice. A moze litr wody dolac i pol kilo maki? Bedzie dla calej rodziny. Ja lubie wbic jajka na patelnie (w calosci) podsmazyc troszke i delikatnie mieszac samo bialko, kiedy znikna gluty, przekluwam zoltka i smaze krotko. Zoltko jest wtedy takie jak w jajku na miekko, jajecznica nie jest sucha i nie ma glutow. Pozdrawiam