• Informacje na temat:

    zioła mrozenie

Artykuły na temat: zioła mrozenie
  • To ciekawa alternatywa dla suszenia. W tej postaci zioła zachowują swoje właściwości i aromat. Do mrożenia nadają się liście, owoce, pocięte ziele....

  • Nie wykorzystałaś świeżych przypraw? Pokrój je drobno i zamroź w plastikowych torebkach lub pojemnikach. Dzięki temu zawsze będziesz miała...

  • ...z zielonego groszku, ale także z łuskanego. Po ugotowaniu zmiksuj go, dodaj nieco oleju sezamowego, pieprz, sól i zioła, np. czosnek niedźwiedzi lub majeranek. Pastę przechowuj nawet tydzień w lodówce...

  • Dwa proste sposoby mrożenia ziół

    Niewykorzystane od razu zioła nie muszą się zmarnować – możesz je łatwo zamrozić, zanim zwiędną. Rozmrożone, będą jak świeże!

  • ..., przesypuje się je do woreczków i szczelnie zamyka. Rozdrobnione warzywa na zupę, zioła, koperek, natkę mrozi się w plastikowych, zamykanych pojemnikach na żywność. Niektóre warzywa przed zamrożeniem należy...

  • Zioła to niezastąpiony dodatek do różnego rodzaju potraw, wzbogacają ich aromat i podkreślają smak. Aby w pełni cieszyć się ich właściwościami...

  • ...cieszyć się zdrowymi, wspaniale pachnącymi ziołami. Nim zdecydujesz się na któryś z nich, pamiętaj, by roślinki zbierać tylko w dni suche. Najlepiej późnym rankiem, gdy opadnie rosa lub wieczorem – zanim rosa zacznie osiadać. Cud oliwa! Świeże zioła oddadzą swój cudowny aromat i zdrowotne właściwości... oliwie! Wystarczy kilka gałązek (np. rozmarynu albo bazylii) włożyć do butelki...

  • Nie bój się mrozić

    Zioła Nie ma to jak świeże, pachnące zielone przyprawy w środku zimy. Jeśli chcemy móc doprawiać przygotowywane zimową porą dania, świeżymi ziołami, a nie mamy cierpliwości do hodowania ich na okiennym parapecie, po zakończonym sezonie letnim bez problemu możemy je zamrozić. Zioła powinny być zebrane świeże, dokładnie oczyszczone i umyte. Jeśli preferujemy drobno posiekane, musimy je pokroić...

  • Aromatyczna zupa krem

    Borowiki, podgrzybki, kozaki i maślaki można mrozić na surowo (bez blanszowania).

  • Produkty, których nie wolno zamrażać

    Jest to świetna metoda przechowywania żywności. Niska temperatura sprawia, że składniki odżywcze tracone są w minimalnym stopniu, a proces mrożenia nie narusza struktury białek, hamuje namnażanie się drobnoustrojów a przy tym zwykle nie zmienia walorów smakowych. Mrozić możemy większość produktów spożywczych takich jak np. mięsa (zarówno surowe jak i pieczone), ryby, owoce, warzywa, zioła, zupy...